Pitanje odgovornosti
63

Vučić o amandmanima Crne Gore na rezoluciju o Srebrenici: Žele da nam zapuše usta, to je igra

B. H.
Screenshot: TV Pink
Screenshot: TV Pink
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su amandmani koje je Crna Gora podnijela na rezoluciju o genocidu u Srebrenici odvratna igra i perfidan trik.
Vučić je gostujući na TV Pink rekao da će se u ponedjeljak sastati sa predstavnicima Srba iz regiona i patrijarhom u hramu Svetog Save i razgovarati o rezoluciji o Srebrenici.

"Ono što je sigurno je da ćemo da se borimo. To vam garantujem. Znam kolika je sila koja prijeti i koliko su snažni i da ćemo dati sve od sebe", rekao je Vučić.

Dodao je da će mu savjest biti čista.

Govoreći o amandmanima Crne Gore na rezoluciji, Vučić smatra da je time trebalo da se Srbiji "zapuše usta".

"Za mene je bila odvratna igra oko amandmana i cijelu istinu, sa kim su pregovarani i zašto iznijet ću po povratku iz New Yorka. Riječ je o igri kojom je trebalo Srbiji da se zapuše usta. Niste se sa Srbijom dogovarali oko amandmana za rezoluciju. Podnijeli su najmanje jedan, a čak i drugi koji su dobrim dijelom prihvaćeni. Drugi govori da narodi ne mogu nositi krivičnu odgovornost, već samo individualnu. Ako je tako, šta će vam rezolucija, već su svi snosili odgovornost individualno. Što to radite kada imamo individualnu odgovornost", kazao je Vučić.

Dodao je kako je riječ o "pranju vlastite savjesti".

"To je neko radio da bi vlastitu savjest mogao da opere zašto će da glasa za rezoluciju. Neka oni rade svoj posao, a najjadnije je to što kažu da se mi iživljavamo nad nekome. Srbija se iživljava nad Crnom Gorom, pa nije Srbija priznala nezavisnost, ničega u Crnoj Gori, nije Srbija narušila teritorijalni integritet Crne Gore, već Crna Gora Srbiji", istakao je predsjednik Srbije.

Vučić je kazao kako će se u "četvrtak vidjeti ko je prijatelj Srbije".

"Kada sve to uradite jednoj zemlji zato što smo rekli da nismo odušeljeni time, niti da nam je lijepo što nas udaraju po glavi, mi smo ti koji se agresivno ponašamo u regionu. Vidite dokle te laži idu. Mi ćemo već u četvartak uvečer znati ko su nam prijatelji u svijetu, a ostali su nam partneri. Svi koji ne glasaju ili su uzdržani su nam prijatelji, sa ostalima ćemo da imamo korektne odnose. Nijednim rezultatom neću biti sretan zbog posljedica koje dolaze, ali ću biti ponosan na našu borbu. Ponekad uzmem primjer iz fudbala, nikada neće da vam zvižde ako vide da ste ostavili srce na terenu. Mi ćemo to da uradimo i uvjeren sam da će građani Srbije biti ponosni", smatra Vučić.

Podsjećamo, Generalna skupština UN-a će o rezoluciji o genocidu u Srebrenici glasati 23. maja.