ÄŒesto ih provjerite
20

Ovo su najkritičniji dijelovi u domu za nakupljanje vlage

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
U mnogim domovima, nakupljanje vlage ne primjećuje se sve do trenutka dok se ne pojave znakovi oštećenja, neugodnog mirisa u domu ili čak zdravstvenih problema, kao što su alergije i poteškoće s disanjem.

Vlaga se često nakuplja i zadržava na mjestima gdje je ventilacija ograničena, kao što su prostori iza ormara, uz vanjske zidove i oko toplinskih mostova.

Ako ovaj problem ne rješavate, vlaga postaje glavni neprijatelj vašega zdravlja, nekretnine u kojoj živite te narušava kvalitetu zraka koji udišete. Idealna vlažnost za naše zdravlje i dom je – zimi između 40 do 60 posto, a ljeti 40 i 55 posto, dok sve što izlazi iz ovih vrijednosti poziv je na hitno rješavanje ovoga problema.

Vlaga u domovima može dolaziti iz raznih izvora, uključujući svakodnevne aktivnosti poput kuhanja, tuširanja i sušenja veša u zatvorenom prostoru. Kada topao, vlažan zrak dođe u kontakt s hladnijim površinama, poput vanjskih zidova ili stražnjih ploča ormara, smještenih uza zidove, hladi se i kondenzira u kapljice vode pa dolazi do veće vlažnosti zraka koji udišete.

Nadalje, toplinski mostovi još su jedan ključni faktor koji utječe na nakupljanje vlage u zatvorenom prostoru. Riječ je o područjima na zgradi koja imaju sposobnost znatno boljeg prijenosa topline od okolnih materijala, što zbog nepravilnosti u gradnji, što zbog loše izolacije.

Na primjer, metalni okviri prozora, slabo izolirana vrata i spojevi između zidova i stropova mogu stvoriti hladne zone koje privlače kondenzaciju, čime se pogoršava problem s vlagom.

Često zaboravimo prostore iza ormara, koji su idealno mjesto za nakupljanje vlage, posebno ako su stranice ormara prislonjene uz vanjske zidove. Ovi komadi namještaja zadržavaju vlažan zrak u međuprostoru do zida na koji su naslonjeni. S vremenom, dolazi do stvaranja plijesni, koja ne samo što oštećuje ormar i zid, već može uzrokuje ustajali i neugodan miris te predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, posebno za osobe s alergijama ili respiratornim problemima.