Poslušajte razgovor
163

Zeničanin nakon mnogo pokušaja ostvario komunikaciju preko Međunarodne svemirske stanice

E. M.
Foto: NASA
Foto: NASA
Protekle dvije noći iznad prostora Bosne i Hercegovine prelijetala je Međunarodna svemirska stanica (ISS), a radioamater iz Zenice Alen Ruvić uspio je preko ISS-a stupiti u kontakt sa operatorom iz Kaliningrada.

ISS je u večernjim satima četvrtka i petka vršio prelete iznad Bosne i Hercegovine, a direktno i iznad Zenice što je bila prilika da radioamateri i ovaj put pokušaju stupiti u kontakt sa stanicom.

Tako je Zenčanin Alen Ruvić inače član radioamatera iz Zenice tokom preleta ISS-a u trajanju od dva minuta iznad Zenice, uspio putem crossband sistema uraditi kratki raport s operatorom R2FBH iz Kaliningrada.

Iako ovo nije prvi put da članovi Radio klua Zenica rade satelitske veze, sa ISS-om je posebna s obzirom da se radi o satelitu koji nije geostacionaran.

Ruvić, operator E71AR iz Zenice (član ARAuBiH i RK Zenica) je poslao poziv za satelitsku vezu kada je ISS bio u dometu, a na poziv se odazvao Rus, Igor iz Kaliningrada i dao raport 59 i svoj lokator.

"To je standard u ovakvim vezama, posebno kada je velika gužva u eteru da se razmijene pozivni znakovi i raport signala te lokacije. Na frekvenciji je bilo blizu 100 ljudi, a ja sam imao sreću da odradim kratku vezu", kazao je Ruvić.

Dodao je da su do sad mnogo puta pokušavali ostvariti kontakt, ali da je svaki put bilo bezuspješno.

Inače, ISS oko Zemlje kruži brzinom od 28.000 kilometar na sat te ISS obiđe Zemlju za otprilike 90 minuta.