vijesti
294

Zenica: Gradska uprava osigurala stalno uklanjanje pasa lutalica sa ulica

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gradska uprava Zenice osigurala je uvjete komunalnom preduzeću "Alba" Zenica da vrši stalne poslove uklanjanja napuštenih i pasa-lutalica s gradskih ulica i naselja.

Tokom protekle sedmice ekipe preduzeća "Alba" počele su izvršavati preuzete obaveze, u okviru kojih će u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja i drugim zakonskim uvjetima pokrenuti stalni higijenski servis i napuštene životinje smještati u novoizgrađeno sklonište za životinje.

Nakon pokretanja aktivnosti "Alba“ je u azil za pse smjestila oko 50 pasa-lutalica, a uklanjanje pasa će se vršiti svakodnevno po predviđenom planu. U prvim akcijama psi su sklanjani iz gradskih naselja Odmut, Crkvice, Radakovo i Blatuša, a uskoro bi trebalo da se sklone napušteni psi koji se kreću u blizini javnih ustanova, prije svega u krugu Kantonalne bolnice Zenica, te školskih objekata i obdaništa.

Iz novoformirane službe "Albe" Zenice uputili su apel sugrađanima, koji su vlasnici pasa, da "svoje ljubimce adekvatno označe da bi se razlikovali od pasa- lutalica".