Nova potjernica
259

Zdravko Mamić neće živ u hrvatski zatvor: Otrovat ću se kao Praljak

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vrhovni sud u Hrvatskoj odbio je prijedlog odbrane Marija Mamića te Nikkyja Arthura Vuksana za izuzeće predsjednika Županijskoga suda u Osijeku u drugom predmetu protiv Zdravka Mamića u kojem se savjetniku Dinama, njegovom sinu i drugima na teret stavlja izvlačenje novca preko off-shore kompanija.

Ova odluka znači uklanjanje zadnje prepreke za raspisivanje nove potjernice za Mamićem što znači da njegovo dvojno državljanstvo više neće biti prepreka za izručenje Hrvatskoj, neslužbeno doznaje Jutarnji.hr.

To znači da se u ovom predmetu može primijeniti sporazum iz marta 2014. godine koji su potpisale Republika Hrvatska i BiH i koji dopušta izručenje vlastitih državljana ako je ispunjeno nekoliko pretpostavki.

Najprije, mora se raditi o kaznenom djelu iz sfere organiziranog kriminala i korupcije te drugo, mora se raditi o djelima počinjenima nakon potpisivanja sporazuma, dakle nakon marta 2014. godine. Ovaj drugi predmet, za razliku od prvoga po kojem je BiH odbila izručiti Mamića, ispunjava oba uvjeta.

Kada sutkinja Azra Salitrežić dobije odluku Vrhovnog suda, ona bi trebala najprije preko policije provjeriti živi li Mamić na svojoj kućnoj adresi u Zagrebu te budući ga tamo nema, slijedi raspisivanje potjernice, najvjerovatnije međunarodne jer postoje jasni podaci koji ukazuju da se on ne nalazi na području Hrvatske.

Policija BiH dužna je na osnovi nove tjeralice ponovno privesti Mamića, nakon čega će sud u Sarajevu odlučivati o osnovanosti novog hrvatskog zahtjeva za izručenje.

"Ako me budu na silu prebacili, ja sam već davno obećao hrvatskoj javnosti što ću napraviti. Pa živ neću izaći pred hrvatski sud. I neću živ sjediti u hrvatskom zatvoru, a u bosanskom bez problema. Vrlo jednostavno, slučaj Praljak. Šta sad hoćete da vam nacrtam kako bih to napravio? Rekao sam da živ ne bih došao u hrvatski zatvor", rekao je za "Provjereno" Zdravko Mamić.

Podsjećamo, Optužno vijeće osječkog Županijskog suda 21. maja je, iz sedmog pokušaja, potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika te prihvatilo prijedlog tužiteljstva da se Mamiću odredi istražni zatvor.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od decembra 2004. do decembra 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za preko 144 miliouna kuna.