500 hiljada doza
27

Zavod za javno zdravstvo FBiH vrši detaljnu provjeru ponude Medimpexa za nabavku vakcina

D. Be.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Zavod za javno zdravstvo FBiH danas vrši detaljne provjere ponude koju je dostavila firma Medimpex d.o.o. Sarajevo u vezi nabavke pola miliona doza vakcina Sputnik V.

Razmatranje i provjera ponude i ponuđača bi mogla potrajati još nekoliko sati, nakon čega će biti donesena odluka i potpisan ugovor o nabavci. Pretpostavlja se da bi posao trebao biti završen večeras ili najkasnije ujutru.

Nakon zasjedanja Ad hoc tijela za nabavku vakcina u Federaciji BiH i zasjedanja Vlade FBiH sinoć je odlučeno da se u ovom trenutku ide u nabavku vakcine sa firmom Medimpex, a da u narednom periodu budu uključene i druge veledrogerije koje danas nisu uspjele dostaviti kompletnu dokumentaciju.

Vlada FBiH je naložila Zavodu za javno zdravstvo da s Medimpexom iz Vogošće već danas potpišu ugovor, a Medimpex ima rok od tri radna dana da dostavi 100.000 vakcina Sputnik V. Ukoliko ovaj ugovor bude potpisan do kraja dana, vakcine bi u Federaciji BiH trebalo da budu najkasnije do ponedjeljka naredne sedmice.

Nakon prvih doza od 100.000 komada, ukoliko ugovor bude potpisani, preostale doze bi trebalo da pristižu u naredne dvije do tri sedmice.

Ponuda firme Medimpex iz Vogošće
Ponuda firme Medimpex iz Vogošće

Medimpex d.o.o. Sarajevo je dopis dostavio za agenta Nikolu Zukur Lakušića koji je ekskluzivno ovlašten za dopremu, uvoz i sve ostalo potrebno za vakcinu Sputnik V, a dostavljen je i dopis Ekatarine Kuznetsova ispred Ruskog investicionog fonda da je agent Lakušić ovlašten za prodaju vakcina na teritoriji bivše Jugoslavije.

Cijena koju je ponudila ova kompanija je 14,31 euro po dozi, a cijena skladištenja i distribucije do kantonalnih zavoda za javno zdravstvo je 0,25 KM po dozi.

Vlada Federacije BiH je nedavno donijela Odluku o preraspodjeli sredstava od 12.000.000 KM s budžetske pozicije Federalnog ministarstva zdravstva na Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH. Ovom odlukom Vlada Federacije BiH je odobrila preraspodjelu 12 miliona KM predviđenih za nabavku vakcina protiv COVID-19.

S obzirom da 12 miliona KM nije dovoljno za nabavku 500.000 doza ruskih vakcina (iznos veći od 14 miliona KM), ali i da će se nastaviti pregovori i s drugim veledrogerijama za daljnju nabavku vakcina, očekuje se da Vlada FBiH proširi iznos za ovu stavku.