Javni red i mir
42

Zašto specijalci FUP-a nisu bili uključeni u suzbijanje navijačkog divljanja u Sarajevu? Odgovorio Isak

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić oglasili su se zajedničkim saopćenjem povodom uključivanja federalnih policijskih snaga u održavanje javnog reda i mira u KS tokom gradskog derbija.
“Federalna uprava policije ni na koji način nije uključena u održavanje javnog reda i mira u Kantonu Sarajevu na dan održavanja derbi utakmice između FK Željezničar i FK Sarajevo", stoji u saopćenju.

Dodali su da je za fizičko, operativno i saobraćajno osiguranje kao i planove osiguranja nadležna direktno Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo čiji je zadatak sprječavanje incidenata koji bi negativno utjecali na stanje sigurnosti i javni red i mir u Kantonu Sarajevu.

"Što se tiče pitanja zbog čega Federalna uprava policije nije uključena u održavanje javnog reda i mira u Kantonu Sarajevo, obavještavamo vas kako Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nije tražila ispomoć Federalne uprave policije u ovom pogledu", naglašeno je u saopćenju.

U zaključku su naveli da su Federalna uprava policije, a posebno Specijalna policijska jedinica Federalne uprave policije, spremni pružiti pomoć svim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova kada je riječ o održavanju javnog reda i mira za vrijeme trajanja visokorizičnih sportskih događaja.