Provedena anketa
1k

Više od pola nastavnika u Sarajevu želi online nastavu, a radnici u vrtićima bolju zaštitu

Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sindikat osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo proveo je anketu u svim osnovnim školama i vrtićima JU "Djeca Sarajevo" koja je pokazala mišljenja nastavnika i nastavnica o organizaciji nastave i rada.

Ispitanici su u anketi mogli birati jednu od četiri ponuđene opcije. U fokusu ankete je bila zaštita života i zdravlja radnika jer je u posljednje dvije sedmice udvostručen broj radnika koji su u izolaciji, a nažalost, zabilježen je i prvi smrtni slučaj.

S tim u vezi, radnici u osnovnim školama su se mogli birati između kombinovanog modela nastave od 1. do 9. razreda, prelazak na online model ili nastavu u školi.

Radnici u vrtićima su se izjašnjavali da li žele organizaciju rada kao i do sada, uz pojačane mjere zaštite, rad uz skraćeno radno vrijeme, stepenovano radno vrijeme ili online.

Više od dvije trećine radnika u vrtićima, odnosno njih 68 posto, smatra da rad u vrtićima treba biti organiziran kao i do sada, ali uz pojačane mjere zaštite na radu, dok jedna četvrtina radnika smatra da rad u vrtićima treba biti organiziran na način da se uvede skraćeno radno vrijeme.

Za druge opcije se izjasnilo šest posto radnika, tako da je poruka nadležnima iz JU "Djeca Sarajeva" da moraju angažirati dodatnu radnu snagu i dodatna sredstva zaštite na radu.

Što se tiče radnika u osnovnim školama, gotovo dvije trećine radnika ili 60 posto se izjasnilo za online model od 1. do 9. razreda, čime je poslana jasna poruka ministru za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da svi nastavnici moraju imati iste uslove i isti tretman te da je Ministarstvo u proteklom periodu imalo nejednak tretman prema radnicima u razrednoj u odnosu na radnike u predmetnoj nastavi.

Da nastava u školi treba biti organizirana za sve učenike smatra 18 posto radnika, a 13 posto njih smatra da se kombinovani model treba primijeniti od 1. do 9. razreda. Za nastavak važećeg kombinovanog modela izjasnilo se samo 9 posto radnika, što je jasna poruka ministru da od 4. decembra ove godine treba organizovati online nastava za sve učenike.