Kodni naziv "Klašnik"
25

Velika akcija policije: Kod Banjalučanina pronađeno 1,6 kg droge i oružje

M. G.
Foto: PU Banja Luka
Foto: PU Banja Luka
Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka i Uprave za organizovani i teški kriminalitet, u okviru operativne akcije kodnog naziva "Klašnik", koja je usmjerena na spriječavanje zloupotrebe opojnih droga, lišili su slobode i izvršili kriminalističku obradu D.K. iz Banja Luke.

Akcija je provedena zbog postojanja osnova sumnje da je D. K. počinio krivična djela "Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga", "Nedozvoljena proizvodnja oružja ili eksplozivnih materija", "Falsifikovanje isprave" i "Krađa električne energije ili toplotne energije ili prirodnog gasa".

Akcijom je obuhvaćena i osoba D.V. iz Banjaluke zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krvično djelo "Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga".

"Na osnovu naredbe sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci, a uz prethodnu saglasnost dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka izvršen je pretres na tri lokacije na području Grada Banja Luka, kao i putničkog vozila kojom prilikom je ukupno pronađeno i oduzeto oko 1.626 grama bijele i žute praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu 'Amfetamin', puška M24, pištolj nepoznate marke i 88 komada municije različitog kalibra, falsifikovana lična karta, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela", saopćeno je iz PU Banja Luka.

Također, prilikom pretresa prostorija koje D.K. koristi, utvrđeno je da je navedeni izvršio priključenje na električnu mrežu mimo mjernog mjesta i na taj način neovlašteno trošio i otuđio električnu eneriju.

"Sve mjere i radnje preduzete su pod nadzorom dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, a nakon kompletiranja i dokumetnovanja predmeta protiv lica D.K. i D.V. slijedi podnošenje izvještaja o počinjenim krivičnim djelima Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, a Policijska uprava Banja Luka će u narednom periodu preduzimati operativne aktivnosti u cilju sprečavanja vršenja krvičnih djela i prekršaja iz oblasti zloupotrebe opojnih droga", dodaje se u saopćenju.