Pod lupom
67

Vehid Šehić: Sve govori da će izbori biti nepošteni, a nisu pošteni bili nijedni do sada

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" na današnjoj konferenciji za medije prezentovala je nalaze dugoročnog posmatranja prve dvije sedmice posmatranja te skrenula pažnju na uočene nepravilnosti.

Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije, kazao je kako je Izborni zakon jasan, kako kampanja treba da traje trideset dana prije izbora i kako je sve ovo što se danas dešava protuzakonito.

"Nešto bi sigurno trebalo mijenjati u izbornom zakonodavstvu da se ovakvo ponašanje spriječi. Treba naglasiti da se i kod nas dešava, ono što je praksa i kod susjeda, da vlast zloupotrebljava svoju poziciju i kroz rad promoviše ideje određenih političkih subjekata. Zbog toga Izborni zakon mora doživjeti određene promjene", izjavio je Šehić.

Nastojanja nezavisnih posmatrača su takva da se želi stvoriti pretpostavka da izbori budu pošteni.

"Sve ovo što ste danas čuli govori da će izbori biti nepošteni, sve ovo što se pokušava raditi od određenih političkih subjekata je utjecaj na glas i ugrožavanje slobode. Zamolio bih političke subjekte da građane oslobode bilo kakvih ucjena, da mogu izraziti svoju biračku volju ma kakva ona bila. Odgovorno tvrdim da od 2002. godine, od kada je domaća institucija počela provodit izbore, oni nikada nisu bili pošteni i slobodni", kazao je.

Šehić je pozvao građane da zajedno s medijima i Koalicijom "Pod lupom" stvore front za bolje i poštenije izbore, a posebno se to odnosi na dan izbora, dan prije i ono vrijeme poslije zatvaranja biračkih mjesta.

"Najveću odgovornost snose političke stranke jer po njihovom nalogu neki članovi biračkih odbora krše zakon i provedbene akte. Dok zakon ne predvidi da će biti kažnjeni, oni koji krše Izborni zakon, kao i oni koji to podstrekavaju, a to su stranke, nećemo imati izbore kao istinsku izbornu volju građana", izjavio je Šehić.

Dario Jovanović, direktor Koalicije "Pod lupom", kazao je kako u punom sastavu rade 143 lokalne izborne komisije, što je bolje nego u vrijeme raspisivanja izbora. Koalcija je do sada zabilježila 51 slučaj prijevremene, zabranjene kampanje i plaćenog oglašavanja, od 18 različitih političkih subjekata.

Ured Koalicije "Pod lupom" u Mostaru će voditi Tajma Tiro. On pokriva 19 općina i ima osam dugoročnih posmatrača, a angažovat će 430 posmatrača za izborni dan.