Minirano područje
20

Vatrogasci se bore sa požarom iznad Mostara koji se širi nepristupačnim terenom

G. Š.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Požar koji plamti od jučer ujutro iznad Mostar, na brdu između Zijemalja i Rujišta vatrogasci nisu u mogućnosti gasiti jer je teren nepristupačan i miniran. No, zbog velikog vjetra vatrogasci se bore s plamenom koji se neprestano širi na sve strane.

Dežurni operativac iz Profesionalne vatrogasne postrojbe u Mostaru nam je kazao kako se na terenu tri ekipe i kako im u borbi s plamenom pomažu Dobrovoljno vatrogasno društvo Rujište i radnici Šumarije.

''Vjetar puše jak sjeverni i požar se širi prema Pločnu i spuštaju se četiri kraka prema Kutima. Vatri ne možemo prići, ali s gornje strane Dobrovoljno vatrogasno društvo Rujište i radnici Šumarije gase požar, a mi čekamo kad budemo mogli priči prema Kutima da gasimo'', kazao nam je dežurni operativac PVP Mostar.

Naglašava kako je požar velik i da se gasi onoliko koliko je to moguće, odnosno nastoji spriječiti njegovo širenje, te ističe da nema kuća u blizini i da nisu ugrožena naseljena područja.

Podsjeća da je požar na tom lokalitetu prije nekoliko godina trajao oko mjesec dana koliko i borba vatrogasaca da se vatreni plamen ne proširi na naseljena područja.

Kaže kako je požar najvjerojatnije nastao ljudskim faktorom, jer ljudi u tom području čiste njive i pale, a kad puhne malo više vjetra onda se to izmakne kontroli.

Stoga je pozvao sve građane na savjesno ponašanje pri rukovanju vatrom u prirodi, napominjući kako nemar jedne osobe može imati štetne posljedice za čitavu društvenu zajednicu.