Potresni prizori
450

Užas u Izjumu nakon povlačenja Rusa: Otkriveni novi dokazi o mučenjima i ubistvima

M. G.
(Foto: EPA-EFE)
Stanovnici ukrajinskog grada Izjuma traže mrtve rođake u obližnjoj šumovitoj grobnici dok su djelatnici hitne pomoći nastavili ekshumirati, kako su rekli, stotine tijela pronađenih nakon što su ruske snage protjerane iz regije.

Uzroci smrti onih u grobnici, otkrivenoj prošle sedmice, još nisu utvrđeni, iako stanovnici kažu da su neki poginuli u zračnom napadu. Ukrajinske vlasti su rekle da je najmanje jedno od tijela imalo vezane ruke i tragove užeta na vratu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su istražitelji otkrili nove dokaze o mučenju korištenom protiv ljudi pokopanih u Izjumu, jednom od desetaka gradova koji su ponovno zauzeti u sjeveroistočnom Harkivu nakon munjevitog napredovanja ranije ovog mjeseca.

"Više od 10 komora za mučenje već je pronađeno u oslobođenim područjima regije Harkov, u raznim gradovima i mjestima", rekao je Zelenski u video obraćanju kasno u subotu.

[TWITTER]1571360635275055106[/TWITTER]

"Mučenje je bilo široko rasprostranjena praksa na okupiranim područjima. To je ono što su nacisti radili - to je ono što (Rusi) rade", dodao je. Odgovarat će na isti način – i na ratištu i u sudnicama.

Držeći uredno ispisan popis imena i brojeva, stanovnik Volodimir Kolesnik hodao je između grobova tražeći rođake za koje je rekao da su ubijeni u zračnom napadu na stambenu zgradu malo prije nego što je Izjum pao u ruke ruskih snaga u aprilu.

Kolesnik je rekao da zna da su njegovi rođaci odvedeni na groblje i da su u nekim od grobova označenih brojevima.

Zastao je pred križem označenim brojem 199 i nakon što je provjerio popis koji mu je dalo lokalno pogrebno poduzeće koje je kopalo grobove, pažljivo je na njega objesio mali znak s imenom Jurija Jakovenka, svog rođaka.

Križ broj 164, rekao je, bila je žena njegova bratića. I 174, majka njegove sestrične, Kolesnikova tetka.

"Tijela su pokopali u vrećama, bez lijesova, bez ičega. Prvo me nisu pustili ovdje. (Rusi) su rekli da je minirano. A bilo ih je puno u šumi, pa je bilo strašno doći ovamo", rekao je Kolesnik Reutersu.

Moskva nije komentirala otkriće grobova. Redovito negira počinjenje zločina u ratu ili ciljanje civila.

Šef proruske administracije koja je napustila to područje ranije ovog mjeseca optužio je Ukrajince da su inscenirali zločine u gradu Izjumu. "Nisam čuo ništa o ukopima", rekao je Vitalij Gančev državnoj televiziji Rossiya-24.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije odgovorio na optužbe, ali je odbacio tvrdnje o brzoj protuofenzivi Ukrajine, ocijenivši rusku invaziju nužnim korakom za sprječavanje, kako je rekao, zavjere Zapada da razbije Rusiju.