Zakon o lijekovima RS-a
26

Ustavni sud BiH: Današnjom odlukom ni na koji način ne prejudiciramo konačnu odluku

S. M.
Ustavni sud BiH (Foto: N. G./Klix.ba)
Ustavni sud BiH (Foto: N. G./Klix.ba)
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas na 127. plenarnoj sjednici donio odluku da privremeno stavi van pravne snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o deopunama Zakona o republičkoj upavi.

Zahtjev kojim je osporena ustavnost ovih zakona, a koje je prošle godine usvojila Narodna skupština RS-a, uputio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović. On je kazao da od svih institucija očekuje da poštuju odluku Ustavnog suda BiH.

"Odluka Ustavnog suda je očekivana. Usvajanje entitetskog Zakona o lijekovima i pratećih propisa bilo je flagrantno kršenje ustavnopravnog poretka. Tu nikada nije bilo dileme. Očekujem od svih institucija, nosilaca dužnosti, službenika kao i svih drugih u BiH da poštuju ustavni poredak", rekao je Džaferović.

Ustavni sud je odredio da odluka stupa na snagu odmah i da proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o podnesenim zahtjevima.

"Ustavni sud podsjeća da odluka o privremenoj mjeri ni u kojem slučaju ne prejudicira konačnu odluku Ustavnog suda BiH u ovom predmetu", saopćeno je iz Ustavnog suda.