Općinski sud Goražde
218

Uslovna kazna za gađanje flašom u glavu: Sudski epilog incidenta u Skupštini BPK iz 2019.

E. A.
Daliborka Milović, zastupnica u Kantonalnoj skupštini Bosanskopodrinjskog kantona i delegatkinju u Domu naroda Parlamenta FBIH, kažnjena je uslovno novčanom kaznom od 1.000 KM jer je prošle godine flašom gađala predsjedavajuću Skupštine BPK Editu Velić.
S obzirom na to da je riječ o uslovnoj kazni, ona se neće izvršiti ako u roku od godinu dana ne počini novo krivično djelo. Ovime je Milović faktički prošla nekažnjeno.

Općinski sud u Goraždu je u septembru prošle godine potvrdio optužnicu protiv zastupnice Skupštine BPK Daliborke Milović zbog krivičnog djela "lake tjelesne povrede".

Podsjetimo, 31. jula 2019. godine na sjednici Skupštine BPK zastupnica Milović flašom je gađala predsjedavajuću Skupštine Editu Velić. Do incidenta je došlo tokom rasprave i neslaganja o članovima Nezavisnog odbora za izbor policijskog komesara, a predsjedavajuća Velić zatražila je i intervenciju policije. Cijeli slučaj odvijao se pred kamerama u direktnom prenosu sjednice skupštine.

Iz Tužilaštva BPK su saopćili da je na sjednici kantonalnog parlamenta došlo do verbalnog sukoba između kantonalne zastupnice Daliborke Milović i Predsjedavajuće Skupštine, oštećene Velić Edite prilikom kojeg je optužena, fizički napala oštećenu.

"Prišla je stolu za kojim je sjedila, sa stola uzela PVC flašu u kojoj se nalazila voda i bacila je u pravcu oštećene, pogodivši je u predjelu desne nadlaktice, a potom uzela drugu PVC flašu sa stola i ponovo je bacila u pravcu oštećene, pogodivši je ovaj put u predjelu lica, a prilikom čega je oštećena zadobila povrede. Vještačenjem povreda koje je zadobila oštećena, a po Naredbi Tužilaštva ustanovljrno je da se radi o lakim tjelesnim ozlijedama", saopćili su iz Tužilaštva BPK Goražde.