Rutmap
36

Uskoro detaljnija virtuelna šetnja kroz Općinu Stari grad

Projekat "Rutmap" koji predstavlja interaktivnu mapu sa virtualnim prikazom ulica, objektima i informacijama o turističkim atrakcijama te omogućava kretanje kroz grad uz virtualnu realnost ( od 360º ) uskoro će u saradnji sa Općinom Stari Grad Sarajevo detaljnije snimiti i obnoviti virtualni prikaz starog dijela grada.

Rutmap je već duže vrijeme prepoznat kao jedan od vodećih gradskih vodiča s obzirom da pruža virtualni prikaz ulica uz interaktivni servis koji korisnicima omogućava pretragu kategorija prema vlastitim interesima. Dosadašnja šetnja kroz glavne turističke atrakcije i snimci iz zraka na Rutmap-ovoj platformi www.rutmap.ba su nas ostavljali bez daha.

"Prezentacija turistički atraktivnih lokacija putem informacionih tehnologija, omogućava turistima i svim zainteresovanim građanima da dobiju detaljne podatke o turističkoj destinaciji, kvaliteti usluga koja im je ponuđena, kao i turističkim atrakcijama koje su i najveći motiv dolaska turista na područje Općine Stari Grad Sarajevo.

Općina Stari Grad Sarajevo, kao najatraktivnija turistička destinacija u Kantonu Sarajevo s najvećim brojem posjeta domaćih i stranih turista, odlučila je podržati projekat „Rutmap platforma Općine Stari Grad Sarajevo”, u cilju promocije turističkih potencijala i usluga.

Popularnost ovakvog načina promocije turističke destinacije i ponude u turizmu uopšte, proizašla je iz sve većeg rasta broja korisnika interneta i informacionih tehnologija, ali i iz jedne potrebe za brzom i jednostavnom razmjenom informacija. Realizacija projekta “Rutmap” omogućit će kvalitetniju turističku ponudu putem pružanja informacija koje omogućavaju olakšanu orijentaciju i filtriranje svih relevantnih informacija u svrhu unapređenja promocije turističkih proizvoda i usluga privatnog turističkog sektora sa područja Općine Stari Grad Sarajevo", istakao je Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Ibrahim Hadžibajrić. Rutmap-ov savremeni pregled ulica (street-view) omogućava lociranje i filtriranje proizvoda i usluga prema interesovanju krajnjeg korisnika, odnosno korisniku omogućava jednostavan odabir restorana, smještajnog objekta, prodavnice, obližnje apoteke ili slično te olakšava orijentaciju i kretanje putem virtualne realnosti. Virtualni Stari Grad će korisnicima uskoro biti na dohvat ruke, a korisnici će moći prošetati kroz ulice, obići turističke atrakcije i pronaći glavne informacije o njima.

Rutmap platforma je dostupna na www.rutmap.ba.