vijesti
35

Univerzitet u Sarajevu slavi 67. rođendan: Osnovni pokretač razvoja visokog obrazovanja i nauke u BiH

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Univerzitet u Sarajevu (UNSA) svečanom sjednicom danas obilježava 67. godišnjicu rada i postojanja. Do 1975. godine UNSA je bio jedini univerzitet u Bosni i Hercegovini, osnovni pokretač razvoja visokog obrazovanja i nauke u našoj zemlji te je imao utjecaj na osnivanje novih univerziteta.

"Ovo je svečani dan za UNSA i ponosni smo što možemo proslaviti 67 godina rada koji nismo prekidali ni u najtežim trenucima za BiH. Univerzitet i ovo rukovodstvo imaju za cilj da stvore atmosferu koja će biti vrlo atraktivna za sve studente, ugodna za studiranje sa mogućnostima dalje internacionalizacije njihovih karijera. Trudimo se da kroz naše programe i međunarodne saradnje studenti i profesori posjete prestižne univerzitete na kojima provedu određeno vrijeme i steknu iskustva i znanja", rekla je prorektorica UNSA Aleksandra Nikolić.

Istakla je kako je UNSA član 14 različitih asocijacija iz EU i svijeta, ima 105 bilateralnih ugovora s univerzitetima i 63 Erasmus ugovora. Samim tim UNSA ima najviše potpisanih bilateralnih sporazuma u regiji.

"I dalje ćemo raditi na unapređenju i jačanju akademskog profila UNSA i akademskog života", kazala je.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj kazao je da je ovo svečani dan za BiH i UNSA.

"Današnjom svečanom sjednicom javnosti ćemo približiti univerzitet. U narednom periodu nas čeka mnogo posla u procesu reforme UNSA, opremanja prostorija, obnove kadra i prijema asistenata itd. Danas imamo goste s Univerziteta Tuzla, Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta Džemal Bijedić, iz Zenice, Banje Luke... Imamo zaista čast ugostiti ugledne ljude s javnih univerziteta i podijeliti s njima svečane informacije", rekao je Škrijelj.

Naglasio je kako će u narednom periodu početi pripremu terena u Kampusu UNSA za izgradnju prve univerzitetske biblioteke, a da je pri kraju i izgradnja zgrade gdje će biti smještena Akademija scenskih umjetnosti.

U organizacionom pogledu, Univerzitet u Sarajevu je velika i složena javna ustanova čiju osnovnu strukturu danas čini trideset organizacionih jedinica - dvadeset i dva fakulteta, tri akademije i pet naučnoistraživačkih instituta, unutar šest grupacija iz područja društvenih, humanističkih, medicinskih, tehničkih, prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka te umjetnosti. Među pridruženim članicama Univerziteta su Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Gazi Husrev-begova biblioteka i Zemaljski muzej BiH te druge univerzitetske jedinice.