Vrijedna donacija
0

UNHCR i BHWI: Podrška obrazovanju i integraciji djece izbjeglica i tražitelja azila

L. K.
Agencija UN-a za izbjeglice - UNHCR, je putem partnera BHWI Fondacije tokom prve polovine mjeseca septembra je podijelila IT opremu i školski pribor učenicima i mladima koji su izbjeglice i tražitelji azila u Bosni i Hercegovini s ciljem poboljšanja pristupa obrazovnim materijalima, te pristupa online alatima za neformalnu edukaciju mladih.

"Ova vrijedna donacija, laptop koji sam dobio, pomoći će da pohađam kurseve koje nudi program Coursera za izbjeglice. Pričam arapski, engleski i bosanski jezik, što mi omogućava da imam zaposlenje u BiH, a želio bih naučiti još jezika jer sam primijetio da sam dobar u tome", izjavio je Saif Eddin, mladić iz Sirije sa statusom supsidijarne zaštite koji živi u Bosni i Hercegovini.

"Želim naučiti više o grafičkom dizajnu. To je sfera obrazovanja za koju je neophodno imati kvalitetnu opremu i programe, što ste mi sa ovim laptopom i omogućili", rekao je Omer, mladić sa statusom supsidijarne zaštite, također iz Sirije.

U Izvještaju UNHCR-a o obrazovanju za 2020. godinu, koji je objavljen prošle sedmice, navodi se da su efekti pandemije COVID-19 bili razorni za svu djecu, a za mlade izbjeglice, koje se svakako suočavaju sa preprekama da sebi osiguraju mjesto u učionici, pandemija može razbiti sve nade za edukaciju.

U gotovo svakoj zemlji ta stopa zaostaje za stopom upisa djece iz lokalne zajednice. Podaci također pokazuju da su od marta 2019. do marta 2020. bruto stope upisa izbjeglica na osnovnom nivou iznosile 68 posto.

Upis u visoko obrazovanje iznosio je 5 posto, što je rast od 2 posto u odnosu na prošlu godinu koji predstavlja transformacijsku promjenu za hiljade izbjeglica i njihovih zajednica. To je povećanje koje također nudi nadu i ohrabrenje mladim izbjeglicama koje se suočavaju sa zastrašujućim izazovima u pristupu obrazovanju.

"Kao partner organizacija UNHCR -a u Bosni i Hercegovini, Fondacija BHWI nastavit će pružati psihosocijalnu podršku roditeljima i djeci azilantima, priznatim izbjeglicama i osobama sa supsidijarnom zaštitom u procesu integracije, s posebnim naglaskom na obrazovanje i stjecanje novih vještina”, izjavila je ovom prilikom Safeta Muhović, socijalna radnica iz BHWI-a.

Ova aktivnost realizirana je uz podršku sredstava Instrumenta Evropske unije za doprinos stabilnosti i miru.