Bio ključ mnogih procesa
45

Umro George Schultz, američki državnik koji se zalagao i za BiH tokom agresije

M. G.
George Shultz (Foto: EPA-EFE)
George Shultz (Foto: EPA-EFE)
Američki akademik, biznismen i diplomata, George Shultz, koji je veći dio 1980-ih pokušavao poboljšati hladnoratovske odnose SAD-a sa Sovjetskim Savezom i uspostaviti kurs za mir na Bliskom istoku, preminuo je u subotu u stotoj godini.
Schultz je umro u svom domu u kampusu Univerziteta Stanford, gdje je bio profesor na Stanfordovoj Poslovnoj školi za biznis.

Institut Hoover objavilo je Schultzovu smrt u nedjelju, a uzrok smrti nije naveden.

"Jedan od najvećih stratega svih vremena, koji je radio u administracijama tri američka predsjednika, George Shultz umro je 6. februara", objavio je Institut Hoover.

On je bio i jedan od potpisnika otvorenog pisma američkom predsjedniku Billu Clintonu pod naslovom "Šta moramo uraditi u Bosni" iz 1993. godine, a u kojem je obrazložena ratna situacija u BiH i pozvano na vazdušnu intervenciju kako bi se zaustavila ubijanja.

Shultz je igrao ključnu ulogu u administraciji predsjednika Ronalda Reagana kojim je mijenjao tok historije koristeći sva diplomatska sredstva kako bi okončao hladni rat dodaje se u objavi Instituta Hoover čiji je Shultz bio član 30 godina.

"Jedan je od samo dva Amerikanca koji su obnašali četiri različite dužnosti u saveznoj vladi kao ministar vanjskih poslova, financija, rada i budžeta", navodi se.

Jedno od Shultzovih najvećih dostignuća bilo je vođenje postupka sklapanja historijskog američko-sovjetskog sporazuma o smanjenju nuklearnih bojevih glava.

Napisao je više knjiga, protivio se embargu protiv Kube, zauzeo je stajalište protiv izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Shultz je 1989. godine odlikovan najvišom civilnom čašću u državi, predsjedničkom medaljom za slobodu.

Preživjeli su njegova supruga, petero djece, 11 unučadi i devet praunučadi.