Optužba
3

Ukrajinci za cyber napad krive ruske sigurnosne službe

FENA
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Ukrajinski zvaničnici u subotu su kazali da su ruske sigurnosne službe umiješane u najnoviji cyber napad na ovu zemlju čiji je cilj bio uništenje važnih podataka i širenje panike.

Iz SBU, ukrajinske državne sigurnosne agencije, je saopćeno da su napad koji je počeo u utorak u Ukrajini i proširio se cijelim svijetom izveli isti hakeri koji su u decembru 2016. godine napali ukrajinsku energetsku mrežu, javlja Reuters.

Ukrajinski političari brzo su okrivili Rusiju za napad, ali je glasnogovornik Kremlja odbacio ove "neosnovane generalizirane optužbe".

Kompanije koje se bave cyber sigurnošću pokušavaju otkriti ko je bio iza kompjuterskog virusa koji neki eksperti nazivaju "NotPetya", koji je onesposobio kompjutere, oštetio banke, omeo transport i ugasio tvornicu čokolade u Australiji.

Napad je također pogodio i neke velike ruske kompanije poput Rosnefta i Gazproma, zbog čega neki eksperti za cyber sigurnost smatraju da Moskva ipak ne stoji iza napada.

Maliciozni program od žrtava je tražio da plate 300 dolara za uklanjanje virusa, što je slična taktika iznude korištena u globalnom cyber napadu ransomwareom WannaCry u maju ove godine.

Međutim, ukrajinski zvaničnici i neki eksperti smatraju da je iznuda bila samo paravan.

"Glavni cilj virusa bio je uništenje važnih podataka, ometanje rada javnih i privatnih institucija u Ukrajini i širenje panike među ljudima", navodi se u saopćenju SBU-a.