Izveli zračne napade
23

Ukrajinci uništili devet ruskih helikoptera u Berdjansku i Lugansku

D. B.
Ukrajina je saopćila da je uništila devet ruskih helikoptera u zračnom napadu koji je obavljen u dva grada pod ruskom okupacijom, a to su Berdjansk i Lugansk.

Specijalne snage trde da je pogođen sistem protivzračne odbrane, kao i druga oprema te skladište municije. Desetine ruskih vojnika su poginule ili povrijeđene u ovoj operaciji ukrajinskih snaga, dodaje se u saopćenju.

Nezavisnih izvještaja, kao ni kometara ruske vojske, zasad nema.

Ruski guverner okupiranog dijela regije Zaporožje, Vladimir Rogov, kazao je da su "sistemi protivzračne odbrane uspješno presreli neprijateljske rakete" iznad Berdjanska te je dodao da se informacije o šteti i žrtvama povjeravaju.

Video objavljen na proruskom profilu prikazuje eksplozije i rakete u Berdjansku, a čuje se i glas koji govori da je pogođeno skladište municije.

Drugi ruski bloger je pisao o napadu na aerodrom američkim raketama ATACMS navodeći da je napad "ozbiljan udarac", koji je uzrokovao gubitke ljudstva i tehnologije.

Ukrajinska vojska je saopćila da je napad na Berdjansk izvedem u 4:00 sati po lokalnom vremenu, a na Lugansk u 11:00 sati.

Berdjansk je udaljen oko 85 kiloometara od najbliže linije fronta, a Lugansk gotovo 100 kilometara.

Sukobi su nastavljeni duž linije fronta uključujući okolonu gradova pod ukrajinskom kontrolom kao što su Avdiivka, Kupjansk i Liman. Ovi gradovi su proteklih dana bili pod teškim ruskim bombardovanjem.

Rusija napada ukrajinsko istočno uporište Avdiivka, a u napadu na Slovjansk na istoku zemlje je srušen studentski dom. Dvije osobe su navodno zarobljene u ruševinama.

Vlasti u Odesi su saopćile da su ostaci oborenih ruskih dronova štetili nekoliko jahti i klub, no žrtava nije bilo.

Ukrajina pokušava vratiti teritorij koji je Rusija okupirala na jugu i istoku zemlje te polako napreduje. Česti su napadi na ruske položaje.

Rusi su napadali ukrajinske položaje na istoku oko Avdiivke i Kupjanska, ali su navodno pretrpjeli velike gubitke u proteklim danima.