Sumska i Donjecka oblast
12

Ukrajinci pronašli dokaz o mučenju njihovih vojnika, Rusi nastavili s uništavanjem

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tokom jučerašnjeg dana je samo u Sumskoj oblasti zabilježeno 177 neprijateljskih zračnih udara. Ljudi se i dalje evakuišu iz Bahmuta gdje se vode teške borbe, a u Hersonu su pronađena tijela mučenih ukrajinskih vojnika.

Ruski okupatori su jučer granatirali deset teritorijalnih jedinica, posebno u Sumskoj oblasti, što je rezultiralo uništenjem civilne infrastrukture.

U Bahmutu, u Donjeckoj oblasti, gdje se vode teške borbe, ostalo je oko 5.000 ljudi, uključujući 37 djece.

Šef regionalne vojne uprave Donjecka Pavlo Kirilenko objasnio je da se stanovnici nalaze u različitim dijelovima grada i da ne žele da odu, neki se čak kriju od evakuacije.

Policija je dodala da u zajednici Bahmut radi osam policijskih timova za evakuaciju. Potraga za ljudima koji napuštaju uništene domove i sklanjaju se u skloništa često traje cijeli dan.

Mučenje u Hersonu

U oblasti Herson, službenici za provođenje zakona ekshumirali su tijela dvojice muškaraca koje je, čini se, mučila ruska vojska.

Prema istrazi, poginuli su lokalni stanovnici koje je ruska vojska pritvorila tokom okupacije Hersona i smjestila u pritvorski centar.

U međuvremenu, međunarodna grupa advokata prikupila je dokaze koji ukazuju na to da su ruske vlasti planirale i direktno finansirale mučenje u oblasti Herson, stvarajući najmanje 20 odaja za mučenje kako bi potisnuli ukrajinski identitet.

Tokom današnjeg dana Ukrajina očekuje da će SAD objaviti novi paket vojne pomoći.