Dvije su izgledne
19

Uk potvrdio: Naredne sedmice rekonstrukcija Vlade KS, tri su opcije na stolu

M. G.
Foto: BHRT
Foto: BHRT
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk potvrdio je da će naredne sedmice biti poznato kako će izgledati nova Vlada i na koji će način biti riješeno ovo pitanje.

Uk je, gostujući u emisiji BHT1 Uživo Radiotelevizije Bosne i Hercegovine rekao da su tri moguća rješenja, dodavši "da su ustvari najizglednija dva" - ostavka premijera ili da Skupština KS smijeni dva sporna ministra iz Stranke za BiH.

"Ja već govorim zadnjih sedam dana 'u naredna tri dana', evo neću tačno govoriti datum ali ću mislim da ću biti u prilici naredne sedmice da podnesem jedan vid zahtjeva. Tri su opcije. Prva opcija, da ministri podnesu ostavku, druga je da premijer podnese ostavku i onda pada cijela Vlada, a treća je da skupština KS smijeni određene ministre", kazao je Uk.

Dodao je da broj ministara koji pripadaju "Trojki" ostaje isti.

"Trojka ima 10 ministara i tako će ostati ukoliko se dogovor ispoštuje. Ova dva ministarstva vjerovatno će pripasti nezavisnoj grupi, odnosno nezavisnom klubu: Damir Marjanović, Admela Hodžić i Redžo Lemezan."

Naveo je i razlog zbog kojeg prva opcija rekonstrukcije vade ne dolazi u obzir, a to je da ministri iz Stranke za BiH sami neće podnijeti ostavku.

Potvrdio je još jednom da postoji opcija njegove ostavke, ali u tom slučaju pada cijela vlada.