vijesti
20

Udruženje Renesansa organiziralo akciju "Narcisom protiv raka dojke"

FENA
Udruženje građanki Renesansa i učenici Druge gimnazije organizirali su u subotu ispred sarajevske katedrale akciju "Narcisom protiv raka dojke".

Predsjednica udruženja Spomenka Hadžić izjavila je da oni tradicionalno početkom proljeća organiziraju simboličnu prodaju narcisa, kao jednog od prvih cvjetova koji procvjeta nakon zime.

"Ovo akcijom obilježavamo Dan narcisa i podižemo svijest javnosti o borbi protiv raka dojke, a ujedno se pridružujemo proslavi godišnjice oslobođenja Sarajeva od fašizma", kazala je Hadžić.

Ona je istakla da je udruženje Renesansa u saradnji s Udruženjem onkologa BiH pokrenulo aktivnost Dani otvorenih vrata, u okviru koje ljekari s onkološke klinike u Sarajevu u prostorijama Renesanse razgovaraju s pacijentima u jednoj ležernijoj atmosferi izvan bolničkog ambijenta.

"Na današnjoj akciji prodajemo narcise po cijeni od jedne KM, a sredstva od prodaje bit će iskorištena za finansiranje rada udruženja", pojasnila je Hadžić.

Renesansa je udruženje osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke, čiji cilj je pružanje pomoći ovoj populaciji, te educiranje javnosti o zdravstvenoj zaštiti, značaju ranog otkrivanja tumora i tretmanu oboljelih.