16. oktobar
55

Udruženje hitnih medicinskih tehničara FBiH obilježilo Svjetski dan reanimacije

Klix.ba
Sarajevo
Udruženje hitnih medicinskih tehničara FBiH je obilježilo Svjetski dan reanimacije 16. i 17. oktobra 2020. godine u Bosni i Hercegovini radionicama u nekoliko gradova FBiH (Konjic, Kiseljak, Donji Vakuf), u Brčko Distriktu BiH, gdje su organizatori radionice bili članovi Udruženja hitnih medicinskih tehničara Brčko distrikta BiH, kao i u Banja Luci na Trgu Krajine.

Resuscitacioni savjet Republike Srpske imao je radionice u sklopu svjetske kampanje "World restart a heart".

Građani Sarajeva su učestvovali u radionicama 17. oktobra na platou ispred Sarajevo City Centra, gdje su u radionicama JU Zavod za hitnu pomoć Kantona Sarajevo imali priliku da nauče kako započeti reanimaciju i saznati sve što ih interesuje iz oblasti pružanja hitne medicinske pomoći po najnovijim svjetskim i evropskim smjernicama i standardima.

Radionice su održane u sklopu zvanične globalne akcije Svjetskog i Europskog reanimacionog vijeća pod motom za 2020 – "Tvoje ruke mogu spasiti život" i zainteresovale su brojne građane koji su naučili kako u tri jednostavna koraka pokrenuti srce. Tokom prošlogodišnje akcije 5,4 miliona ljudi širom svijeta je vježbalo kako započeti reanimaciju. Iz Udruženja hitnih medicinskih tehničara FBiH ističu zadovoljstvo što je veći broj građana BiH koji su ove godine posjetili radionice ušao u zvaničnu statistiku zahvaljujući ovom udruženju.

Posebno je važno što su djeca i mladi bili zainteresovani za radionice i u velikom broju ih posjetili, te naučili kako pokrenuti srce za cijeli život.

"Nadamo se da ćemo u sklopu programa koji provodimo sa najrelevantnijim svjetskim, europskim i domaćim institucijama uspjeti zainteresirati nadležne institucije i građane da pomognu projekte koje provodimo tokom cijele godine i kojima želimo postići cilj akcije da imamo dovoljan broj građana koji započinju reanimaciju i samim tim veliki broj spašenih života", ističu iz Udruženja.

Sve radionice održane su uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera nadležnih institucija.