Edukacija
99

Učenici iz općine Stari Grad Sarajevo uče uz pomoć portala osnovna.ba

FENA
Općina Stari Grad Sarajevo omogućila je poseban način obrazovanja učenicima osnovnih škola od petih do devetih razreda, sa svog područja, osiguravši im kartice koje omogućavaju pristup sadržajima portala osnovna.ba.

Logovanjem na Facebook učenici imaju mogućnost kroz video klipove učiti lekcije iz matematike, BHS jezika, biologije, hemije, fizike i engleskog jezika.

Među prvima koji su se prijavili za ovaj projekt i dobili priliku da pristupe sadržajima navedenog portala su učenici Osnovne škole (OŠ) "Saburina", gdje je danas bila upriličena prezentacija.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić izrazio je zadovoljstvo jer su učenici zainteresovani za ovakvu vrstu obrazovanja te zahvalio firmi "Free D one" koja je učestvovala u projektu i učenicima omogućila besplatan pristup.

"Mi smo uložili oko 3.000 KM, a kompletan projekt vrijedan je 140.000 KM, tako da je ovo zaista velikodušan gest ove firme", kazao je Hadžibajrić.

Ovo je prvi projekt ovakve vrste u BiH i zainteresovanost je velika i od učenika, ali i nastavnika.

Jedan od osnivača platforme osnovna.ba Zlatko Memišević pojasnio je da je projekt bio u izradi pet godina, da je operativan od 2015. godine te da broji oko 30.000 registriranih učenika.

"Reakcije krajnjih korisnika su jako pozitivne, jer djeca vole da uče na ovaj način te smo i mi prezadovoljni", rekao je Memišević.

Ova platforma napravljena je za cijelu FBiH, u skladu sa nastavnim planom i programom. Namijenjena je i nastavnicima jer se u njoj se nalazi više od 30.000 pitanja, objašnjenja i lekcija, saopćeno je iz Općine Stari Grad.