|

U SAD-u poginuo Zijah Kurtović, strastveni planinar iz BiH

U SAD-u poginuo Zijah Kurtović, strastveni planinar iz BiH
308
E. Sk.
15.8.2019. u 14:10
0
komentara
308

dijeljenja
U SAD-u poginuo Zijah Kurtović, strastveni planinar iz BiH
Zijah Kurtović, strastveni planinar porijeklom iz BiH, poginuo je u teškoj alpinističkoj nesreći koja se desila na vrhu Pingora u Wyomingu.
Ovu vijest potvrdili su nam iz planinarskog društva Budoželj - Breza, čiji je Kurtović bio član. Nezvanično, planinar je stradao prilikom pokušaja da dođe do pomoći za svog povrijeđenog alpinističkog partnera, koji je, srećom, preživio.

Ipak, tačne okolnosti stradanja planinara nisu još poznate, s obzirom na to da su se spasilačke ekipe iz Wyominga tek sinoć uspjele probiti do mjesta nesreće.

Jedan od najbitnijih, ako ne i najbitniji segment u realizaciji ovog projekta je bio svakako i rješavanje pitanja...

Posted by Planinarsko društvo Budoželj - Breza on Tuesday, November 24, 2015

Među bh. planinarima Kurtović će ostati upamćen kao glavni donator sredstava za obnovu Planinarske kuće Jezerce na 1.650 metara nadmorske visine na Prenju.

Iza ovog poteza krije se tužna životna priča. U nesreći koja se desila 2006. godine stradao je njegov sin Adis. U spomen na stradalog sina, Kurtović je njegovu prvu i posljednju platu, zajedno sa svojim novcem, donirao za obnovu ove planinarske kuće.

Planinari su u to ime, nakon što je kuća i svečano puštena u rad 2016. godine, postavili spomen-ploču u sjećanje na Adisa Kurtovića.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.