"Sve na gotovo"
43

U potrazi za idealnim stanom: Kako profesionalci rješavaju nedostatak kvalitetnih nekretnina u BiH

I. B.
Stan na Otoci jedan je od primjera kvalitetno adaptiranih nekretnina kojih nedostaje na bh. tržištu (Foto: T. S./Klix.ba)
Stan na Otoci jedan je od primjera kvalitetno adaptiranih nekretnina kojih nedostaje na bh. tržištu (Foto: T. S./Klix.ba)
Tržište nekretnina u Sarajevu posljednjih je godina doživjelo procvat kada je riječ o ponudi stambenih jedinica. Međutim, sve više kupaca potražuje već namještene, moderne stanove, kojih, iako se smatraju trenutno najpoželjnijom opcijom, znatno nedostaje na domaćem tržištu.
Dok se mnogi suočavaju s dilemom između kupovine već postojećeg stana ili ulaganja u gradnju novog prostora, jedno od poželjnih rješenja je adaptacija, a ponajviše zbog uštede najdragocjenijeg resursa - vremena. No, manjak kvalitetno adaptiranih stanova jedan je od ključnih problem za potencijalne kupce nekretnina u Bosni i Hercegovini.

Uz nedostatak radne snage u građevinarstvu i stalne fluktuacije cijena građevinskog materijala, kupci se suočavaju s dodatnim izazovima kod traženja idealne nekretnine.

Pa tako, na osnovu upita koji smo uputili Zavodu za statistiku FBiH, potvrdili su nam kako su, u periodu od kraja 2022. godine do kraja septembra 2023. godine, cijene građevinskog materijala u Federaciji BiH dodatno porasle i to:

Poslali smo upit Zavodu za statistiku FBiH o cijenama građevinskog materijala
Poslali smo upit Zavodu za statistiku FBiH o cijenama građevinskog materijala
  • Prozori, francuski prozori i njihovi okviri, od drveta za 46,22%;
  • Vrata, okviri za vrata i pragovi, od drveta za 42,60%;
  • Plastična vrata, prozori i njihovi okviri i pragovi za vrata za 19,96%;
  • Proizvodnja opeke, crijepa i ostalih proizvoda od pečene gline za građevinarstvo za 46,10%;
  • Portland cement za 36,11%;
  • Blokovi, ploče, cigla i slični proizvodi od cementa, betona ili umjetnoga kamena za 28,31%;
  • Montažni građevinski elementi za visokogradnju i niskogradnju od cementa, betona ili umjetnoga kamena za 19,69%;

U navedenom periodu, pad cijena zabilježen je kod Toplovaljane šipke za armiranje betona za 16,92%.

Gledajući rast cijena, nije čudno zašto se mnogi za pomoć žele okrenuti profesionalcima, kako bi pronašli što efikasnije rješenje.

Da bismo bolje razumjeli kako se oni suočavaju s ovim izazovom i starije nekretnine uspijevaju transformisati u funkcionalne i atraktivne domove, malo smo istražili ponudu, a konkretan primjer pronašli smo u stanu koji je danas osim lako useljiv, postao i vrlo elegantan.

Stan u naselju Otoka adaptiran je ove godine (Foto: T. S./Klix.ba)
Stan u naselju Otoka adaptiran je ove godine (Foto: T. S./Klix.ba)

Zahvaljujući timu stručnjaka, stan u sarajevskom naselju Otoka, renoviran je prije malo više od mjesec dana i adaptiran kako bi se kupci odmah po kupovini mogli useliti u njega.

Raspolaže sa 73 kvadrata, nudeći spoj modernog dizajna i funkcionalnosti, zbog čega bi se lako mogao poistovjetiti s novogradnjom. A, ono što je najbolje od svega - kupovinom ovakve nekretnine, u paketu dobijate sve što vam je potrebno za život.

Dnevni boravak spomenute nekretnine nekad i sad
Dnevni boravak spomenute nekretnine nekad i sad

Sudeći po starim fotografijama, stan je nekada izgledao potpuno drugačije i skromnije, s tradicionalnim elementima koji su zahtijevali obnovu. Međutim, danas mu je unutrašnjost pomno isplanirana, opremljenu najkvalitetnijim materijalima, a prostor maksimalno iskorišten.

Sasvim opremljen, što je nešto čega nedostaje na tržištu nekretnina, ovaj stan pravo je rješenje za sve koji nemaju vremena prolaziti kroz zamorne procese adaptacije, te koji žele da im selidba bude što jednostavnija.

Kvalitetno adaptirani stanovi nešto su što fali na bh. tržištu nekretnina (Foto: T. S./Klix.ba)
Kvalitetno adaptirani stanovi nešto su što fali na bh. tržištu nekretnina (Foto: T. S./Klix.ba)

Zašto je tako, najbolje pokazuje činjenica da kupovinom adaptiranog stana, kupci dobijaju "sve na gotovo", dok bi u suprotnom - da bi cijeli proces adaptacije bio izvršen samostalno - bilo potrebno između pola godine do godinu dana rada.

Naravno, nekim ljudima vrijeme izvršavanja radova ne predstavlja problem. Međutim, treba uzeti u obzir i nedostatak kvalitetnih majstora, kojih je iz godine u godinu u BiH sve manje.

Na desetine hiljada građevinskih radnika napustilo je našu zemlju proteklih godina u potrazi za boljim standardom života i većim mogućnostima, što je manjak koji se znatno osjeti u ovom sektoru. Prema podacima iz prošle godine, najviše radnika u BiH dolazilo je iz Turske i Srbije, a kako sam nedostatak kvalificirane radne snage dovodi do kašnjenja u realizaciji projekata renovacije, tako iziskuje i povećanja njenih troškova.

Kako je izgledao proces adaptacije kupatila stana koji smo uzeli za primjer
Kako je izgledao proces adaptacije kupatila stana koji smo uzeli za primjer

Pa tako, govoreći o cijenama nekretnina u BiH, što je tema kojom se Klix.ba nedavno bavio, naznake da će one padati, još uvijek nisu ni na vidiku.

Čak i kada je riječ o nenamještenim stanovima u novogradnji, koji dominiraju tržištem, cijene su visoke i često su izvan dosega mnogih kupaca. Svjedoče o tome i podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, koji pokazuju da je cijena prodatih novih stanova po kvadratnom metru u drugom kvartalu ove godine iznosila 2.603 KM. U poređenju sa istim periodom prošle godine, riječ je o povećanju od pet posto.

Ulogu u visini cijene, naravno, ima i sama lokacija. Pa tako, u samom centru grada stanovi se prodaju i po 8.000 KM/m2. No, i unatoč visokim cijenama, interesovanja ne manjka, a glavni grad naše zemlje posebno je interesantan za potencijalne kupce, ali i investitore iz dijaspore.

Adaptirane nekretnine imaju brojne prednosti
Adaptirane nekretnine imaju brojne prednosti

Sa svim prednostima koje nose, kvalitetno adaptirani stanovi nešto su potrebno tržištu BiH, a naročito uzimajući u obzir sve izazove s kojima se kupci susreću prilikom kupovine "gole" nekretnine.

Iako ih još uvijek znatno nedostaje u ponudi, uz sve veći naglasak na očuvanju vremena i resursa, profesionalci iz ovog područja prepoznali su potencijal adaptiranih nekretnina, nudeći gotova rješenja.

Uvrstivši u ponudu, između ostalog, i transformacije starih stanova, uspjevaju ponuditi efikasne i atraktivne prostore, pojednostavljujući tako cijeli proces kupovine stana za sve one koji sanjaju o svom savršenom domu u glavnom gradu BiH.