Bez imuniteta funkcije
37

U fokus ponovo dolazi devet istraga koje se vode protiv Trumpa

M.G.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Donaldu Trumpu, kako stvari trenutno stoje, predstoji odlazak iz Bijele kuće, čime gubi sigurnost ureda, odnosno imuniteta koji mu funkcija donosi, ali i službe svog vjernog državnog odvjetnika Williama Barra.

Time se ponovo pokreće pitanje devet istraga, krivičnih i građanskih, koje se vode protiv Trumpa, od devet saveznih, državnih i okružnih agencija o njegovim poslovnim i ličnim finansijama, uključujući porezne poslove, kampanju, osnivački odbor i dobrotvorne organizacije povezane s njim.

Možda najzanimljivija od njih je svakako ona koju provodi Državno tužilaštvo u New Yorku o tome je li Trump organizacija manipulisala vrijednošću imovine kako bi osigurala zajmove i porezne olakšice. Istragama su obuhvaćene porezne olakšice u kompleksu Trump Seven Springs u New Yorku i Trump National Golf Clubu u Los Angelesu. Postoje i istrage o procjeni Trumpovog uredskog tornja u Wall Streetu i otpisa zajma od 100 miliona dolara za Trump International Hotel i Tower u Chicagu.

Tužioci kažu da se radi o građanskoj istrazi i da se ona trenutno ne provodi u koordinaciji s bilo kojim agencijama za provođenje zakona. Ali, kažu, mogla bi postati krivična stvar ako se pojave dokazi koji to podržavaju. Advokati Trump organizacije tvrde da je njujorška državna odvjetnica Letitia James politički motivirana i pokušala je odgoditi izlaganje jednog od predsjednikovih sinova do nakon izbora. Sud je ovo odbio, a Eric Trump je nedavno dao svoj iskaz na daljinu.

Trump se suočava i s tužbama navodnih žrtava njegovih seksualnih napada, poput novinarke časopisa "E" Jean Carroll koja tvrdi da ju je Trump silovao u robnoj kući Manhattan tokom devedesetih godina. Tuže ga za klevetu nakon što ih je optužio za izmišljanje napada. I u ovom slučaju Trump je nastojao iskoristiti svoj predsjednički položaj i bliske odnose s Barrom.

Carrollini advokati optužili su Barra da opstruira istragu. "U Sjedinjenim Državama nema nijedne osobe - ni predsjednika ni bilo koga drugog - čiji opis posla uključuje klevetanje žena koje su seksualno napali", rekli su u izjavi.

Kako god se stvari odvijale, agresivnost koju je bivši predsjednik pokazao prema svojim protivnicima, kao i obim optužbi protiv njega, jasan su pokazatelj da će biti vrlo teško zaustaviti pozive na pravni obračun.