{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Bihaću obilježen Dan šehida

F
20.7.2015. u 08:38
5
2
U Bihaću obilježen Dan šehida
5
U Bihaću je sinoć upriličena akademija povodom Dana šehida i tradicionalnih Susreta članica i članova Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i kantonalnih udruženja.
Dobrodošlicu okupljenim, njih oko 180, u ime domaćina uputila je predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Unsko-sanskog kantona (USK), Nevzeta Mujčinović.

Obratio se i predsjednik federalne Organizacije, Almin Škrijelj.

- Današnjim okupljanjem svi mi ovdje svjedočimo da nećemo zaboraviti njihovu žrtvu, žrtvu onih čija smo imena danas gledali ispisana u bijelom kamenu na Humcima, ali i na drugim mezarjima širom naše domovine - istakao je on.

Škrijelj je poručio da su poginuli borci dali najveću žrtvu - svoje živote za našu slobodu i da se zato neko mora brinuti o njihovim porodicama, o starim roditeljima koji su ostali sami, ali i o djeci šehida, koja uprkos završenim fakultetima nemaju zaposlenja.

- Pozivam sve javne institucije da u narednih nekoliko godina, umjesto onih koji idu u penziju, zaposlimo djecu šehida. Za tri do četiri godine, sva ta djeca mogla bi dobiti zaposlenje - naglasio je u svom obraćanju federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

On je iskazao opredjeljenje Vlade FBiH i resornog ministarstva da je dostignuti obim prava nešto, što se više u budućnosti ne može i neće smanjivati.

Također, dodao je, prioritet Vlade u isplatama naknada su boračke populacije i to opredjeljenje potvrđeno je i na sjednici prije desetak dana.

- To je naša obaveza i dužnost. Danas iz federalnog budžeta imamo brigu o 42.600 porodica, što je skoro 100.000 građana, koji pripadaju toj kategoriji. Nisu to dovoljna sredstva da bi se zadovoljile potrebe porodica naših šehida - kazao je Bukvarević.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović istakla je da smo svi mi gubili i davali za ovu državu, ali da moramo znati da borba za državu BiH nije nestala.

- Borba i dalje traje. Gradnja države i dalje traje, samo na drugi način. Moramo krenuti s jakim reformama u Evropsku uniju (EU), jer vrata su nam otvorena - dodala je Mahmutbegović.

Premijer USK-a Izudin Saračević kazao je da nam je u amanet ostalo da se svake godine na drugi dan Bajrama sjetimo šehida, s tugom, ali i s posebnim ponosom i zahvalnošću.

- Tugom jer oni danas nisu sa svojim najbližima i najvoljenijima, ponosom i zahvalnošću jer bez njihove žrtve nove generacije ne bi bile slobodne i ravnopravne u svojoj zemlji Bosni, niti igdje na ovom svijetu - istakao je premijer Saračević.

Prije akademije, položeno je cvijeće i odana počast šehidima i poginulim borcima na gradskog mezarju Humci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: