Pokazao se efikasnim
6

U Americi odobren lijek protiv Covid-19 baziran na kombinaciji antitijela

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je upotrebu lijeka kompanije Eli Lilly protiv koronavirusa, koji je kombinacija antitijela.

Kompanija je objavila da je njihov lijek odobren na osnovnu podataka iz kasne faze ispitivanja koja su obavljena u januaru. Prema tim podacima smanjen je rizik od hospitalizacije i smrti za 70 posto kod pacijenata koji su zaraženi koronavirusom.

Lijek kombinira dva antitijela, bamlanivimab i etesevimab, i sličan je eksperimentalnim lijekovima koje je promovisao bivši američki predsjednik Donald Trump nakon što je prošlog oktobra bio hospitaliziran zbog korone, javljaju američki mediji.

Kompanija je saopćila da je terapija odobrena za liječenje "blagog do umjerenog Covid-19 kod pacijenata starijih od 12 godina ili starijih koji su u visokom riziku od napredovanja do teškog Covid-19 ili hospitalizacije."

FDA je rekla da lijek neće biti odobren za pacijente koji su već hospitalizirani zbog koronavirusa ili im je potrebna podrška kisikom.

Iz firme Eli Lilly su dodali da će 100.000 doza biti odmah spremno, a dodatnih 150.000 doza bit će dostupno u prvom kvartalu.

Kompanija kaže da planiraju proizvesti do milion doza do sredine ove godine, u saradnji sa američkom biotehnološkom kompanijom Amgen. U novembru prošle godine FDA je odobrila liječenje lijekom kompanije Eli Lilly, ali s jednim antitijelom.