Izrečeno 15 presuda
10

Tužilaštvo KS zbog nezakonitog pribavljanja vozačkih dozvola podiglo 39 optužnica

D. Be.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Tužilaštvo Kantona Sarajevo do sada je podiglo 39 optužnica protiv osoba koje su na nezakonit način pribavile i posredovale u izdavanju vozačkih dozvola.
Oni su to činili posredstvom referentice za izdavanje vozačkih dozvola u Sektoru za administraciju MUP-a KS Novo Sarajevo.

Po sporazumu koji su sklopili s Tužilaštvom KS, pravosnažno je presuđeno njih 15 na zatvorske i uvjetne kazne zbog krivičnih djela davanja dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje isprave. Dvije zatvorske kazne su izrečene u trajanju od 11 mjeseci.

Riječ je o posrednicima i korisnicima vozačkih dozvola koje su izdate na nezakonit način. Inače, nastavlja se istraga protiv još osoba u ovom predmetu.

Podsjetimo, akcija je započela u oktobru 2019. godine kada su po nalogu Tužilaštva KS pripadnici MUP-a KS uhapsili više osoba zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja, primanja i davanja dara i krivotvorenja isprava.

Hapšenja su nastavljena i u narednom periodu, a kako saznajemo postoji još raspisanih potjernica za osobama koje su trenutno nedostupne pravosudnim organima.