Dao izjavu protiv njega
135

Tužilaštvo istražuje: Miletić otkrio da je bio u SIPA-i povodom Dodikovog negiranja genocida

N. V.
Zlatko Miletić
Zlatko Miletić
Delegat u Domu naroda BiH Zlatko Miletić je gostovao u jutarnjem programu BHRT-a prilikom čega je otkrio da su ga iz SIPA-e pozvali kako bi dao izjavu u vezi sa kršenjem Krivičnog zakona BiH Milorada Dodika.

"Ja sam bio neki dan u prilici da kod službenika SIPA-e dajem izjavu povodom moje dvije prijave iz drugog mjeseca s obzirom na to da sam ga prijavio za negiranje zločina na Markalama, a drugi put za negiranje genocida", naveo je Miletić.

Ističe da je izjavu dao kao podnosilac prijave te da će biti svjedok Tužilaštva BiH ukoliko dođe do sudskog postupka.

Tužilaštvo BiH je ranije potvrdilo da je protiv Dodika pokrenuto više istraga prema prijavama građana, ali nisu htjeli otkriti u kojoj je to vazi i da su počela saslušanja u SIPA-i.

"Tražili su od mene da potvrdim navode koje sam dao u javnosti i koje sam poslao Tužilaštvu. Da objasnim te aspekte krivičnog djela iz moje perspektive", naveo je Miletić kazavši kako je pojašnjavao šta se desilo na Markalama i zašto je njegova izjava krivično djelo.

Miletić je ocijenivši aktuelni trenutak kao turbulentan i vrlo složen govorio upravo o Dodiku koji već neko vrijeme konstantno šalje zapaljive izjave.

"Mislim da je situacija turbulentna i vrlo složena. Koliko vidim u prethodnih mjesec-dva, predsjednik RS sve češće dolazi u sukob sa veleposlanicima zemalja koji su u BiH. Sve više prosipa silu, prijeti secesijom, negira ratne zločine", kazao je.

Poručuje da je krajnje vrijeme da se tim povodom nešto poduzme.

"Njegovo ponašanje je vrlo čudno, ali je čudno i ponašanje međunarodne zajednice i Trojke s obzirom na to da se sve svodi na verbalnu komunikaciju, a niko ne poduzima ništa. Ja mislim da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik kojeg on često ponižava, kao i Sattlera, da sjednu u PIC-u i da ga udalje ili smijene sa ove funkcije. Ako ne naprave nešto u narednom periodu, ja mislim da ovo neće dobro završiti", poručio je Miletić.

Kazao je da bi i političari Trojke trebali reagovati tako što će od Tužilaštva BiH tražiti Dodikovo procesuiranje.

"Ne radi se samo o verbalnom obraćanju nego i nekim političkim potezima, pripremama za donošenje zakona na kojima on ozbiljno radi. Zakon o imovini - sedmi put je Sud donio odluku o tome. On i dalje ne poštuje to", kazao je Miletić.