Naselje Bijeli Brijeg
19

Tužilaštvo HNK pokrenulo istragu za urbicid u Mostaru

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Tužilaštvo HNK je pokrenulo istragu protiv aktera urbicida u mostarskom naselju Bijeli Brijeg, a mještani okupljeni oko građanske inicijative "STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu" će svjedočiti u istrazi protiv djelatnika Odjela za urbanizam Grada Mostara.

Ove informacije iznio je danas predstavnik inicijative Mario Ćosić sa ciljem da javnost upozna sa borbom protiv ilegalnih radnji i putem do službenog pokretanja istrage.

"Tri godine nakon naše pravne borbe dogodio se zaokret kad je u putanju nelegalna gradnja na Bijelom Brijegu. Federalna uprava policije je nakon istrage dostavila izvještaj Tužilaštvu je službeno pokrenulo istragu. Osumnjičene su dvije osobe, a to su bivši šef Odjela za građevinske propise Zdravko Čuljak i trenutna pravnica u Odjelu za urbanizam i građenje Sanja Voloder“, kaže Ćosić.

Ističe da je on kao svjedok u četvrtak pozvan da svjedoči protiv osumnjičenih, a njima se, kako naglašava na teret stavlja zloupotreba položaja i ovlasti.

Razlog cijeloj trakavici je kako je pojasnio nelegalna gradnja stambeno poslovne zgrade na mjestu gdje je bila kuća i gdje se nikako nije mogla graditi takva građevina, na što su stanari ukazivali od početka njezine izgradnje i neumorno se borili putem institucija da se dozvole ponište i zgrada ukloni.

"Mi već godinu dana imamo konačno rješenje drugostepenog organa ministarstva graditeljstva, rješenje je konačno na koje se nitko nije mogao žaliti. Stara vlast nam je ostavila ovu zgradu, a nova vlast do dana današnjeg službeno nije pokrenula upravni postupak, a morala je to uraditi", kaže Ćosić.

Ključni problem je, kako ističe što je na mjestu kuće izgrađena zgrada, a stanari susjedne zgrade koji su oštećeni time, nisu ni znali za postupak izdavanja dozvole.

"Na mjestu kuće mogla je biti izgrađena samo kuća ista ili sprat više, a investor je izgradio stambeno-poslovni objekat pet plus jedan ilegalni sprat. Taj ilegalni sprat nije srušen nego samo dio, ali on nije sporan koliko je sporna cijela zgrada. S ovom zgradom je nama drastično umanjena vrijednost nekretnine, tako da svoje stanove ne možemo prodati ili vrlo teško i to po veoma manjoj tržišnoj cijeni. Očekujemo od Tužilaštva da se potvrdi sve što smo radili tri godine i da se podigne optužnica, pokrene upravni postupak u kojem smo mi stranka u postupku i da se ponište dozvole. U konačnici ćemo podnijeti zahtjev za rušenje jer ne vidimo kako bi se zadovoljile sve potrebe i ono što je narušeno u našem naselju", kaže Ćosić.

Napominje kako je Grad Mostar izdao dozvole i da će on na kraju snositi štetu, a šutanja od godinu dana iz gradskog rukovodstva kako naglašava pokazuje da nisu ništa radili po tom pitanju iako su se bili obavezali da će nešto napraviti.

"Gradonačelnik žali stanare koji su kupili stanove u novoj zgradi, a ne pita se šta je s nama koji 30 godina vraćamo kredite i niko ne spominje naše stanove", ističe Ćosić.

Stanar Marko Bukovac koji je također oštećen ističe kako je problem što je sporni objekt toliko velik da ugrožava kvalitetu života od parkinga do sjene koju pravi ostalim stanovima.

Dodaje kako ovo naselja ima problema sa lošom saobraćajnom infrastrukturom parkiralištima i igralištima za djecu i da im je grad umjesto pomoći samo zadao problem više.

"Umjesto da su nam pomogli napraviti nešto korisno dozvolili su da se napravi zgrada koja nam svima samo šteti", zaključio je Bukovac.

Nelegalna gradnja u Mostaru je gorući problem od 2012. godine, od kad nije postojalo Gradsko vijeće, jer su se tada izdavale građevinske dozvole mimo regulacijskih planova na svim područjima grada, a ne samo na Bijelom Brijegunašto su građani ukazali.

Teško je spomenuti neko naselje u Mostaru gdje nelegalna gradnja nije uzela maha, jer u osam godina nepostojanja Gradskog vijeća gotovo sve što se napravilo, je nelegalno.

Zbog toga je pred novom vlasti Grda Mostar i stručnim službama na čelu sa gradonačelnikom Mariom Kordićem veliki izazov kako taj problem riješiti, jer je nemoguće porušiti hiljade objekata koji su sagrađeni bespravno, ali isto tako je nemoguće nagraditi vlasnike legalizacijom objekata koje su bespravno sagradili u vrijeme bezvlašća u tom gradu.