Protiv Novalića i drugih
8

Tužilaštvo BiH: Uskoro podižemo optužnicu u predmetu "Respiratori"

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Istraga o respiratorima je u završnoj fazi, a iz Tužilaštva BiH su najavili da će uskoro podići optužnicu protiv osumnjičenih.

U Tužilaštvu BiH je ranije formiran odvojeni predmet, u kojem se prikupljaju dokazi i informacije o krivičnom djelu pomoći počinitelju poslije počinjenog krivičnog djela, a u okviru kojeg će se vršiti provjere o postupanju tokom isporuke respiratora za vrijeme rada Tužilaštva BiH na predmetu "Fadil Novalić i drugi".

"U interesu rada na predmetu ne možemo davati više informacija. Istraga je u završnoj fazi i očekuje se podizanje optužnice u skorijem periodu", rečeno je iz Tužilaštva.

Kao osumnjičeni u ovom predmetu vode se vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić, federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ali i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandar Zolak.

Sporni respiratori su plaćeni 10,5 miliona KM, a vještačenja Tužilaštva BiH, kako je saopćavano iz ove ustanove, kazala su kako su oni neupotrebljivi za kliničko tretiranje covid pacijenata. Prilikom instalacije utvrđene su i neke nepravilnosti, međutim instalacija još uvijek nije završena i nejasno je da li oni rade ili ne.