Oštetila državu
46

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Ešefe Kantić zbog utaje više od 300.000 KM poreza

Klix.ba
Zgrada državnog tužilaštva (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zgrada državnog tužilaštva (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilac u Odjelu III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ešefe Kantić i pravnog lica "Kantić-Company" koji se terete da su tokom 2009. i 2010. godine počinili utaju PDV-a u iznosu od 328.406,02 KM i za taj iznos su oštetili budžet BiH.

"Kantić-Company", društvo za proizvodnju, trgovinu, ugostiteljstvo i usluge Doboj Istok, čiji je direktor i lice ovlašteno za zastupanje bez ograničenja ovlaštenja, a kasnije i osnivač u pravnom licu Ešefa Kantić, u poreskom periodu tokom 2009. i 2010. godine, počinili utaju PDV-a u iznosu od 328.406,02 KM, za koji iznos su oštetili budžet BiH.

Prema navodima optužnice, optužena Kantić, kao odgovorno lice "Kantić-Company" d.o.o. Doboj Istok, u knjigovodstvenoj evidenciji i PDV prijavi nije prikazala, prijavila i platila izlazni PDV te je time umanjila ostvarenu realizaciju manjka robe za pomenuti iznos.

Pravno lice "Kantić-Company" d.o.o. Doboj Istok se tereti da je kao pravno lice raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je ostvarila optužena Ešefa Kantić.

Ešefa Kantić se tereti da je počinila produženo krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH, a pravno lice "Kantić-Company" d.o.o. Doboj Istok krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. i članovima 54. i 124. tačka c) istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.