Teško krivično djelo
9

Tužilac traži pritvor za ministra iz RS-a koji je seksualno zlostavljao djevojčicu

Klix.ba
Nenad Suzić (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)
Nenad Suzić (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)
Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka je nakon ispitivanja osumnjičenog Nenada Suzića (69), bivšeg ministra u Vladi RS, predložio određivanje mjere pritvora Okružnom sudu u Banjoj Luci, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo obljube s djetetom mlađim od petnaest godina.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske jučer su uhapsili bivšeg ministra u Vladi RS-a. Osumnjičeni je pomenuto krivično djelo počinio na štetu trinaestogodišnjakinje, saopćeno je iz MUP-a RS.

"Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke te iz razloga vanrednih okolnosti jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela i što bi puštanje osumnjičenog na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda - uznemirenjem javnosti shodno članu 197. stav 1. tačka b. i g. Zakona o krivičnom postupku RS", kaže se u obrazloženju.

O prijedlogu za određivanje mjere pritvora odlučit će sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjoj Luci.

Suzić je obnašao dužnost ministra prosvjete RS-a za vrijeme dok se na čelu entitetske vlade nalazio aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u mandatu Vlade RS-a koja je izabrana 1998. godine.

Zaposlen je kao redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci i to na predmetima opća pedagogija i metodika vaspitno-obrazovnog rada. Član je Srpske akademije obrazovanja (SAO) i Ruske akademije socijalnih i pedagoških nauka.