"Nediplomatska retorika"
44

Turska osudila izjavu italijanskog premijera o Erdoganovoj "diktaturi": Pogledajte svoju historiju

N. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Italijanski premijer Mario Draghi optužio je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da je diktator zbog ponižavanja predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen. Iz Predsjedništva Turske su osudili ovakve navode.

Šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske Fahrettin Altun, kao odgovor na izjavu premijera Italije Maria Draghija usmjerenu na predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, izjavio je: "Najoštrije osuđujemo ovu retoriku kojoj nije mjesto u diplomatiji. Ako Mario Draghi traži diktatora, trebao bi se prvo osvrnuti na historiju Italije"

U objavi na turskom i talijanskom jeziku koju je podijelio na svom nalogu na društvenim mrežama, šef Ureda za komunikacije Altun poručio je italijanskom premijeru da više obrati pažnju na svoju historiju.

"Imenovani premijer Italije otišao je predaleko kada je Recepa Tayyipa Erdoğana, kojeg je turski narod izabrao za predsjednika s 52 posto glasova, nazvao diktatorom. Najoštrije osuđujemo ovu retoriku kojoj nije mjesto u diplomatiji. Ako Mario Draghi traži diktatora, trebao bi se prvo osvrnuti na historiju Italije", kazao je.