Počinio prevaru
18

Trump proglašen krivim, izmišljao je vrijednost vlastite imovine

B.H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Sudija iz New Yorka u okviru parnice po tužbi državne tužiteljice Letitie James presudio je da su bivši američki predsjednik Donald Trump i njegova porodična kompanija "napuhavali" vrijednost svoje imovine.

Odluka suca Arthura Engorona s državnog suda New York na Manhattanu olakšat će Letitie James utvrđivanje štete na zakazanom suđenju 2. oktobra. Također, ako Trump bude proglašen krivim, to će znatno otežati njegovo poslovanje u državi.

Engoron je također naredio ukidanje dozvola koje su omogućavale nekim od kompanija koje pripadaju Trumpu, uključujući Trumpovu organizaciju, da obavljaju poslovanje u New Yorku. Također je naredio imenovanje stečajnog upravnika koji će voditi proces likvidacije tih kompanija.

Sudija je opisao kako su Trump, njegovi odrasli sinovi Donald Jr. i Eric, Trump Organization i drugi optuženici izmislili procjene i prenapuhali neto vrijednost Donalda Trumpa kako bi udovoljili svojim poslovnim potrebama.

Sve je opisano kao fikcija, umjesto stvarnost. Sudija je također sankcionirao advokate optuženih zbog iznošenja, kako je naveo, bezvrijednih pravnih argumenata.

Trump i drugi optuženici tvrdili su da nikada nisu počinili prevaru i da su sporne transakcije bile profitabilne, a sada planiraju uložiti žalbu na odluku Engorona.

Tužiteljica Letitia James tužila je Donalda Trumpa u oktobru prošle godine tvrdeći da je lagao o vrijednosti svoje imovine kako bi dobio povoljnije uvjete za bankovne kredite i poslovanje svojih kompanija.