Pogrešna izjava
77

Trump ponovo ismijan: Kazao da je španska gripa okončala Drugi svjetski rat

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Donald Trump ponovo je svojim izjavama nasmijao svijet. Ovaj put Trump tvrdi da je pandemija španske gripe 1917. godine okončala Drugi svjetski rat koji je započeo 1939. godine.

Govoreći na konferenciji za štampu u Bijeloj kući, Trump je također pogrešno pomenuo i godinu u kojoj je pandemija započela.

"Najbliža stvar, koronavirus, je velika pandemija iz 1917. godine. To je bila užasna stvar, umrlo je od 50 do 100 miliona ljudi, vjerovatno je to okončalo Drugi svjetski rat, svi vojnici su bili bolesni", izjavio je Trump novinarima, piše Sky News. Španska gripa, poznatija i kao pandemija gripa 1918. godine, trajala je dvije godine i procjenjuje se da je ubila 50 miliona ljudi širom svijeta. Drugi svjetski rat je počeo više od dvije decenije nakon pandemije, 1939. godine.

[TWITTER]1292963188951195648[/TWITTER]

Zvaničnici Bijele kuće rekli su da je predsjednik pogriješio i da je mislio na Prvi svjetski rat, koji je započeo 1914. i završio se 1918. godine.

Prema centrima za kontrolu i sprječavanje bolesti, razmještanje trupa tokom Prvog svjetskog rata vjerovatno je doprinijelo širenju španske gripe, pišu svjetski mediji. Međutim, španska gripa nije zvanično prouzrokovala kraj tog sukoba, jer je Njemačka potpisala primirje nakon što je pretrpjela velike gubitke na bojnom polju.

Američki predsjednik je zbog ove greške ismijan na društvenim mrežama.