{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tešnjaci traže da se kuća u kojoj se snimala serija "Tale" proglasi nacionalnim spomenikom

14.10.2014. u 22:00
663
28
Tešnjaci traže da se kuća u kojoj se snimala serija "Tale" proglasi nacionalnim spomenikom
663
U općini Tešanj je pokrenuta peticija da se kuća u kojoj je snimana serija "Tale" i još dvije kuće u Tešnju proglase nacionalnim spomenikom. U pripremi su izrade historijata kuća koje će biti priložene uz peticiju, a govore o dugoj historiji i važnosti očuvanja takvih dragulja arhitekture.
Osim kuće u kojoj je snimana serija "Tale", kuća Smailbegovića i magaza hadži-Avde Mešića bi trebale biti proglašene nacionalnim spomenicima.

Profesor historije iz Tešnja Damir Nuhbegović nam je rekao da je ta kuća kroz godine mijenjala vlasnike, a posljednji vlasnik je Feđa Alićehajić.

"Zanimljiva je činjenica da je dio čuvene jugoslovenske serije 'Tale' sniman upravo u ovoj kući. Tešanj je inače zanimljiv za filmadžije, jer je čaršija bila industrijski, a mahala stambeni dio, a čak i u šeherima i većim gradovima je tako bilo raspoređeno. Zanimljiva je i panorama grada, a ovdje je sniman i film 'Gori vatra'. Ko god dođe u Tešanj zaljubi se u gostoprimljivost jedne male kasabe i otvorenost i iskrenost ljudi", ispričao nam je Nuhbegović.

U ovim kućama više niko ne živi, previše su trošne i ne preporučuje se ulazak u ove objekte. Nažalost, nismo mogli ući da se uvjerimo u kakvom je stanju unutrašnjojst kuće. Nalazi se pored Eminagića konaka, jedine od najstarijih i najljepših objekata gradske stambene arhitekture grada, a koji je obnovljen 2005. godine kada je na osnovu Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, proglašena nacionalnim spomenikom.

Serija "Tale" snimljena je u produkciji TV Sarajevo 1978. godine, po tekstu Derviša Sušića i u režiji Sulejmana Kupusovića. Kroz epizoda ove serije, pratimo zgode i nezgode narodnog liječnika i šaljivdžije Taleta, koji svojom iskrenom odanošću narodnooslobodilačkoj borbi, ali i iskrenom voljom za životom i svakovrsnim uživanjem izaziva nepodijeljene simpatije gledatelja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: