Novi slučaj
84

Taksista na sarajevskom aerodromu odbio putniku upaliti taksimetar

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Prije mjesec dana jedan taksista na sarajevskom aerodromu odbio je vožnju putniku sa štakama jer je ruta, prema njegovom mišljenju, bila prekratka. Danas nam stiže novi slučaj sa istog mjesta - štanda Sarajevo-taxija, jer ovaj put vozač odbija upaliti taksimetar.
Kako nam je kazao naš čitatelj, koji je redakciji portala Klix.ba ustupio i snimak koji je napravio, vozač Sarajevo-taxija nije želio uključiti taksimetar, već je očito želio naplatiti fiksnu cijenu koju je proizvoljno kreirao.

Takvi slučajevi su se dešavali i ranije, pa su vozači taksija sa štanda na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu putnicima željeli naplatiti 30 KM ili više za rutu koja inače košta 10-15 KM, što podrazumijeva da taksimetar neće biti ni upaljen.

Nerijetka su svjedočenja da se stranim putnicima, odnosno turistima koji su došli uživati u glavnom gradu BiH, cijene taxi usluga konvertuju u eure, što također nije dozvoljeno.

Čitatelj koji nam je prijavio današnji slučaj kaže da ga je taksista i vrijeđao, a da je problem riješen tako što je pozvao Crveni taxi, koji ga je bez problema odvezao na željenu lokaciju.

Na sve ovo taksista je u kameru poručio da putnik laže, ali se ponovo postavlja pitanje zbog čega bi mnogi putnici lagali?

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta je kazao da samo inspekcija može reagovati i sankcionisati prekršioce.

Iz Kantonalne saobraćajne inspekcije prije mjesec su nam kazali da kotinuirano vrše i inspekcijske kontrole javnog vanlinijskog prijevoza putnika, odnosno taksi prijevoza na području Kantona Sarajevo, a tom prilikom su pozvali građane da prijave sve nepravilnosti i detalje kako bi mogli ispitati slučaj i eventualno sankcionisati one koji se ne pridržavaju pravila.