{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetski dan turizma: Mislite na okolinu kada putujete

F
27.9.2013. u 08:40
10
8
Svjetski dan turizma: Mislite na okolinu kada putujete
10
Svjetski dan turizma: Mislite na okolinu kada putujete
Blagaj (Foto: AFP)
I ove godine, 27. septembar se obilježava kao Svjetski dan turizma, 34. godinu zaredom. Ovogodišnjom temom “Turizam i voda: U zaštiti naše zajedničke budućnosti' želi se naglasiti potreba preuzimanja obaveze da se zaštite globalni resursi vode.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kao što je posljednjih nekoliko godina običaj, teme se izabiru u skladu s tematskim godinama Ujedinjenih naroda, a 2013. godinu UN je proglasio Međunarodnom godinom vode.

Turizam je jedan značajan privredni sektor pa time i obavezan da predvodi u odgovornome ponašanju.

Čista i dostupna voda je od životne važnosti ne samo lokalnom stanovništvu već i za potrebe turizma. Također, raste interes turista i za turizmom posebnih interesa, koji uključuje turističke proizvode vezane ne samo uz obale mora, jezera i rijeka već i močvarnih staništa kao posebno osjetljivih područja.

Centralna proslava ove godine se odvija u Aziji, na Maldivima, a ponovno će se okupiti stručnjaci i predstavnici privatnog sektora. Bit će razmatrane politike i strategije kojima bi sektor turizma mogao doprinijeti očuvanju i zaštiti voda.

Kao najvažniji međunarodni dan turizma, Svjetski dan turizma 2013 (World Tourism Day - WTD) je svjetska platforma koja podvlači odgovornost i obavezu turizma u osiguranju održive budućnosti vode.

U specijalnoj poruci povodom WTD 2013, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je rekao da je fokus ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma odgovornost područja turizma da sačuva i pametno upravlja vodom.

"U ovoj međunarodnoj godini saradnje u oblasti voda, pozivam institucije turizma da smanje potrošnju i poboljšaju upravljanje otpadom te pozivam pojedince da odigraju svoju ulogu misleći na okolinu kada putuju" kazao je Ban u poruci objavljenoj na web stranici Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Generalni sekretar UNWTO-a Taleb Rifai izjavio je da Svjetski dan turizma nudi jedinstvenu priliku da se baci svjetlo na vodu kao sredstvo i izvor i na radnje koje su potrebne da bismo se suočili s problemom u oblasti voda.

"Pozivam sve one koji su uključeni u područje turizma da se pridruže našoj globalnoj kampanji Svjetskog dana turizma i nastave da traže inovativna rješenja da bismo osigurali da turizam doprinosi održivom pristupu izvorima vode širom svijeta", dodao je.

Kao dio proslave WDT na Maldivima, Think Tank on Tourism and Water će okupiti djelatnike javnog i privatnog sektora turizma, vodeće stručnjake u polju očuvanja voda i medijske stručnjake da bi diskutovali o ključnim pitanjim koja obuhvataju svjetske izazove vezane za oblast voda.

Povodom ovogodišnje proslave Svjetskog dana turizma, UNWTO, prvi put organizuje takmičenje u pisanju eseja. S obzirom na to da je voda i turistički resurs i bogatstvo, esej treba naglasiti važnost planiranja u oblasti voda i održivog upravljanja kao snažnog sredstva za razvoj turizma i značaj ekologije („green growth“) u turističkom sektoru.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana turizma - 27. septembra je podizanje svijesti međunarodne zajednice o značaju turizma i njegovoj društvenoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrijednosti.

Također je važno suočiti se sa svjetskim izazovima predstavljenim u Milenijskim ciljevima razvoja UN-a (United Nations Millennium Development Goals -MDGs) te naglasiti doprinos koji sektor turizma može dati u postizanju ovih ciljeva.

BiH je od 1993. članica Svjetske turističke organizacije, koja je zadržala vodeću ulogu u oblasti turizma, a čine je 161 država i teritorija i više od 400 pridruženih članova, instituta, udruženja i dr.
Svjetska turistička organizacija posebnu pažnju poklanja razvoju održivog sektora turizma s posebnim osvrtom na zemlje u razvoju kao što je i Bosna i Hercegovina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: