{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvona na crkvi Notre Dame će biti zamijenjena

14.11.2012. u 10:19
0
5
Zvona na crkvi Notre Dame će biti zamijenjena
0
Zvona na crkvi Notre Dame će biti zamijenjena
Četiri zvona koja se svakodnevno oglašavaju sa katedrale Notre Dame u Parizu već 156 godina, uskoro će biti zamijenjena. Stara zvona su postala ružna i ne zvone u harmoniji, a bit će zamijenjena novim zvonima koja se već po tradiciji prave u Normandiji.
Zvona nazvana Angelique-Francoise, Antoinette-Charlotte, Hyacinthe-Jeanne i Denise-David već duže vrijeme ne zvone u harmoniji.

Prema riječima francuskog muzičara i zvonara Hervea Gourioua, ova četiri zvona, koja su 1856. godine postavljena umjesto zvona koja su skinuta tokom francuske revolucije, se smatraju najgorom kolekcijom zvona u Francuskoj, koja su veoma oštećena i loše sinhronizovana.

U novoj kolekciji će se nalaziti osam zvona, a bit će postavljena naredne godine tokom obilježavanja 850. godišnjice katedrale. Zvona se trenutno prave u Normandiji.

Iako mnogi kažu da su zvona ružna i stara, postoje i oni koji se protive uništenju ovih historijskih zvona. Mnoge religijske i kulturne grupe, u Francuskoj i van nje, zahtijevaju njihovo očuvanje.

Katedrala Notre Dame i njena zvona pripadaju Vladi Francuske.

"Čak četrdeset organizacija je izrazilo želju da dođu u posjed zvona. Zvona nisu na prodaju, a neće ni biti uništena. Međutim, ona ne pripadaju crkvi. Tokom ceremonije 2. februara 2013. godine ćemo predstaviti novih osam zvona", rekao je Patrick Jacquin, direktor Notre Damea.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: