Epidemija se širi
7

Zvanično: Koronavirus odnio najmanje 813 života širom svijeta, više od SARS-a 2003. godine

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Novi koronavirus koji je potekao iz kineskog Wuhana odnio je najmanje 813 života, čime je premašio ukupan broj umrlih koji su stradali od globalne epidemije SARS-a 2003. godine. Tada su umrle 774 osobe.

Prema posljednjim podacima, ukupan je broj oboljelih dosegnuo 37.552 slučaja.

Najviše oboljelih je u Kini 31.198, potom u Japanu 90, Singapuru 40, Tajlandu 32, te Hong Kongu 26.

Kada je riječ o Evropi najviše zaraženih ima u Njemačkoj i to 14, pa onda u Francuskoj 11. U Sjedinjenim Američkim Državama zaraženo je 12 osoba.

U subotu je potvrđeno i kako je od posljedica zaraze virusom preminuo prvi pacijent koji nije kineski državljanin - 60-godišnji muškarac iz SAD-a koji se liječio u bolnici u Wuhanu.

Izvan Kine zaraženo je više od 6.354 ljudi u skoro 30 država i regija. Na području Evrope najnoviji slučaj zaraze pojavio se u skijaškom odmaralištu Haute-Savoie na jugoistoku Francuske, gdje je oboljelo petero britanskih državljana koji su odsjeli s osobom koja je nedavno posjetila Singapur.

Broj oboljelih na luksuznom brodu Diamond Princess, na kojem je i jedan državljanin BiH, porastao je na 64. Brod je i dalje u izolaciji pored Yokohame.

Kineski naučnici u međuvremenu su našli najvjerovatnijeg krivca za početak zaraze, a to su ljuskavci (pangolini). Riječ je o sisavcima koji se hrane mravima i termitima, njihovo se meso u Kini smatra delikatesom, a njihove se ljuske koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Iako se rezultati istraživanja tek trebaju objaviti, preliminarni zaključak je da je virus nastao u šišmišima, no da je na ljude prešao preko posrednika