Svijet
0

Zvaničnik: Češka vlada podržava instaliranje američkog proturaketnog štita

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Češka vlada čvrsto se zalaže da ta zemlja bude domaćin američkoga proturaketnog štita ali vjeruje da će joj trebati duže da dogovori sporazum nego što su se američki zvaničnici nadali, izjavio je u utorak visoki češki zvaničnik.

Tomas Pojar, zamjenik ministra vanjskih poslova, izjavio je američkim novinarima koji su putovali s ministrom odbrane Robertom Gatesom kako njegova vlada podržava razmještaj ne samo zbog zajedničkih briga oko budućih raketnih prijetnji nego i zbog "moralnoga historijskog" osjećaja odgovornosti prema američkoj podršci češkoj demokratiji, javio je AP.

On je također istaknuo kako Prag neće žuriti sa sporazumom i prognozirao je da će biti problema oko njegovog usvajanja u parlamentu.

"Mislim da će trebati još nekoliko mjeseci više" od američkog vremenskog okvira koji poziva na dovršavanje pregovora do kraja godine i usvajanja u parlamentu idućeg proljeća", izjavio je Pojar u intervjuu tokom doručka u ministarstvu vanjskih poslova dok se Gates sastajao s predsjednikom države Vaclavom Klausom.

Pojar je kazao kako s malim oprezom gleda na ankete javnosti koje pokazuju da se većina Čeha protivi postavljanju američkoga odbrambenog štita na svojoj teritoriji.

Gates je kasnije održao razgovore s ministricom odbrane Vlastom Parkanovom i predviđeno je da se sastane s premijerom Mirekom Topolanekom kao i sa članovima parlamenta kako bi razmijenili mišljenja o raketnom štitu.

Pentagon namjerava instalirati deset presretača raketa u Poljskoj koji bi, kada budu povezani s radarskim sistemom za praćenje projektila smještenim u Češkoj Republici i ostalim elementima postojećega američkog proturaketnog sistema smještenim u SAD-u, mogao braniti cijelu Evropu od dalekometnih projektila ispaljenih s Bliskog istoka.