Svijet
0

Zvaničnik: Castro se odlično oporavlja

FENA
Oboljeli kubanski lider Fidel Castro odlično se oporavlja od još nepoznate bolesti i postaje snažniji iz dana u dan, izjavio je u petak kubanski ministar vanjskih poslova.

"Predsjednik Fidel Casttro oporavlja se veroma dobro", izjavio je ministar Felipe Roque novinarima nakon jednosatnog sastanka s vijetnamskim kolegom, Pham Gia Khiemom, javio je AP.

Osamdesetogodišnji Castro nije s pojavio u javnosti otkako je podvrgnut operaciji unutrašnjih organa prošlog jula, kada je predao odgovornosti rukovođenja zemljom svom bratu Raulu, kubanskom ministru odbrane.

Castrovo stanje i tačno oboljenje ostaju državnom tajnom, ali se uveliko vjeruje da pati od divertikularne bolesti, koja slabi zidove debelog crijeva i izaziva održivo krvarenje.

Roque je izjavio da se Castro vratio na težinu koju je imao prije operacije, obavlja redovne vježbe radi oporavka i nastavio je obavljati neke od rukovodećih dužnosti.

"On prima izvještaje o situaciji u zemlji i direktno je angažovan u upravljanju nekim bitnim stvarima", izjavio je Roque.

Roque je u petak doputovao u Hanoj iz Indije, drugu stanicu njegove turneje po tri azijske zemlje. Predviđeno je da otputuje u Kinu u nedjelju.

Vijetnam i Kuba, dvije posljednje zemlje na svijetu kojima vladaju komunisti, ostali su bliski ideološki saveznici, ali imaju slabe ekonomske veze.

Roque je izjavio da je doputovao u Vijetnam kako bi pripremio posjetu Kubi šefa vijetnamske Komunističke partije, Nong Duc Manha.