Opsežan dokument
0

Zvaničnici SAD-a predstavili zakon o sankcijama Rusiji u slučaju agresije na Ukrajinu

V. K.
Robert Menendez predstavio zakon Odboru za vanjske poslove Senata SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Robert Menendez predstavio zakon Odboru za vanjske poslove Senata SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Predstavnici Demokratske stranke u Senatu SAD-a predstavili su zakon koji ima za cilj uvođenje sankcija Rusiji ukoliko ova država izvrši napad na Ukrajinu, prenosi Reuters.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove SAD-a Robert Menendez i 25 njegovih kolega, predstavili su Zakon o odbrani suvereniteta Ukrajine koji bi podrazumijevao nametanje obaveznih sankcija Rusiji, ali i pojedincima ukoliko bi došlo do eskalacije sukoba između Ukrajine i Rusije.

"Ovaj zakon apsolutno jasno stavlja do znanja da američki Senat neće stajati skrštenih ruku dok Kremlj prijeti ponovnom invazijom na Ukrajinu. Na kraju krajeva, najefikasnija sankcija Rusiji je snažna i ujedinjena Ukrajina. Radujem se saradnji sa svojim demokratskih i republikanskim kolegama kako bismo građanima Ukrajine pružili posbenu vrstu podrške u borbi protiv nasilnika iz Moskve", rekao je Menendez.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Emily Horne izdala je saopćenje u kojem navodi kako podržava ovaj zakon.

Zakon o odbrani suvereniteta Ukrajine
Zakon o odbrani suvereniteta Ukrajine

"Podržavamo zakone senatora Menendeza koji bi izazvali ozbiljne troškove za rusku ekonomiju, naročito ukoliko Moskva napadne Ukrajinu. Nacrt zakona također podržava napore za povećanje sigurnosne pomoći Ukrajini u slučaju da Rusija pokrene napad na Ukrajinu", rekla je Horne.

Lider Demokrata u Senatu Chuck Schumer također je naglasio kako Rusija danas predstavlja najveću prijetnju za Evropu.

"Danas je agresija Vladimira Putina najveći rizik za stabilnost Evrope. SAD moraju jasno staviti do znanja da će invazija na Ukrajinu imati ozbiljne posljedice. Ovaj zakon je moćno sredstvo odvraćanja jer se odmah nameću ozbiljne sankcije Putinu i ruskoj vlasti kao i svim ruskim akterima za koje se utvrdi da su odgovorni za invaziju. Također, sankcije uključuju i korumpirane pojedince koji podupiru Putinov režim", rekao je Schumer.