Svijet
0

Zvaničnici obećali da će Darfur pretvoriti u groblje

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nakon što je tužilac Međunarodnoga krivičnog suda (ICC) u Haagu zatražio nalog za hapšenje sudanskog predsjednika Omara al-Bashira, londonski The Times piše u utorak kako su tamošnji zvaničnici obećali da će pokrajinu Darfur pretvoriti u groblje.

U glavnom gradu Darfura, Al-Fashiru, oko hiljadu učesnika mitinga podrške predsjedniku Al-Bashiru je izvikivalo: "Ne treba nam (tužilac) Ocampo, ne treba nam ICC!" - javlja Times.

Istim povodom dnevnik The Guardian piše da su do kraja podijeljena mišljenja o posljedicama optužnice podignute za genocid protiv Omara al-Bashira.

S jedne strane, sumorne prognoze govore o političkom kolapsu Sudana, eskalaciji nasilja i cjepkanju ove velike afričke zemlje. Optimističnije procjene, s druge, govore kako srednjoročno gledano ne treba očekivati da će se mnogo toga promijeniti.

Međunarodna zajednica je podijeljena oko Sudana, kao i oko Zimbabvea.

Rusija, Kina i Afrička unija se protive koracima ICC-a, dok neke zemlje u njima vide predrasude protiv Afrike i opisuju ih kao "bjelačku pravdu nametnutu crncima", piše Guardian.

Dnevnik The Independent, pišući o Sudanu, ističe u prvi plan zahtjev Afričke inije upućen ICC-u da suspendira optužbe za genocid protiv sudanskog predsjednika.