Odbačena ideja
50

Zvaničnici Grenlanda odgovorili Donaldu Trumpu: Nismo na prodaju

I. Č.
Nuuk (Ilustracija: Shutterstock)
Nuuk (Ilustracija: Shutterstock)
Grenland "nije na prodaju" poručeno je američkom predsjediku Donaldu Trumpu nakon što je izrazio zainteresovanost da taj otok kupi od Kraljevine Danske, piše BBC.

Trump je, prema pisanju lista Wall Street Journal, na večerama i sastancima sa savjetnicima razmatrao ideju kupovine Grenlanda, autonomnog teritorija Danske.

Grenlandska vlada je, međutim, odbacila ideju navodeći da su otvoreni za poslovnu saradnju, ne za prodaju.

List Wall Street Journal, koji je prvi objavio vijest o Trumpovoj želji da kupi Grenland, tvrdi da je Trump o kupovini govorio "različitim nivoima ozbiljnosti".

Izvori citirani u drugim medijima različito tvrde da se američki predsjednik šalio ili ozbiljno nadao proširiti teritorij SAD-a.

Zvaničnici Grenlanda pak insistiraju na tome da otok nije na prodaju.

"Grenland je bogat prirodnim resursima poput minerala, najčišćom vodom i ledom, zalihama ribe, plodovima mora, obnovljivom energijom te ima velik potencijal za avanturistički turizam. Otvoreni smo za poslovnu saradnju, ne za prodaju", poručilo je ministarstvo vanjskih poslova u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama.

Premijer Grenlanda Kim Kielsen isto je ponovio u zasebnoj izjavi.

"Grenland nije na prodaju, no otvoreni smo za trgovinu i saradnju s drugim državama, uključujući i SAD", poručio je Kielsen.