Španija
24

Zvanični Madrid prijeti uskraćivanjem novca Kataloniji zbog referenduma

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Vlada Španije obavijestila je danas Kataloniju da će joj uskratiti pristup određenim javnim fondovima ukoliko taj region iskoristi državni novac za organizovanje referenduma o nezavisnosti, koji Madrid smatra nelegalnim.

Bogati sjeveroistočni region planira da održi plebiscit o odvajanju od Španije 1. oktobra, a centralna Vlada napominje da glasanje ne može biti održano jer je neustavno.

Španski regioni plaćaju porez centralnoj Vladi, a potom dobijaju unaprijed određenu količinu novca za zdravstvo, obrazovanje i javnu infrastrukturu. Katalonija, jedan od ekonomski najrazvijenijih regiona, smatra da je takav sistem nepravedan.

Madrid šalje Kataloniji i sredstva iz namjenskog fonda tokom ekonomskih kriza.

Vlasti Katalonije obavezne su da svake sedmice podnose račune da bi pokazale da ne troše državni novac za promovisanje ideje nezavisnosti.

Vlada u Madridu poslala je Kataloniji oko 67 milijardi eura od osnivanja fonda za saniranje ekonomske krize 2012. godine, a ove godine uplatila joj je oko 3,6 milijardi eura.

U Kataloniji je podrška nezavisnosti u junu opala na 41,1 posto, pokazuju danas objavljeni rezultati novog istraživanja. To je najniži procenat od kada je kampanja za odvajanje od Španije pokrenuta 2012. godine.